βρετανία-ρωσικά-κεφάλαια-στους-τόρις-1021157
ΚΟΣΜΟΣ | 15.05.2022 | 22:00

Βρετανία: Ρωσικά κεφάλαια στους Τόρις

Υποπτος για διοχέτευση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, μέσω ρωσικού τραπεζικού λογαριασμού, είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του κόμματος, σύμφωνα με έρευνα των αρμόδιων βρετανικών αρχών.

Η δωρεά των 630.225 δολαρίων πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο όνομα του Γεχούντ Σελέγκ, εύπορου εμπόρου τέχνης με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος είχε πρόσφατα διατελέσει ταμίας του Συντηρητικού Κόμματος. Τα κεφάλαια αυτά προήλθαν ως αποτέλεσμα εκστρατείας αναζήτησης χορηγών, που εγγυήθηκε τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε, ωστόσο, ότι το ποσό αυτό προήλθε από ρωσικό λογαριασμό του πεθερού του Σελέγκ, Σεργκέι Κοπίτοφ, πρώην ανώτατου κυβερνητικού στελέχους στην πάλαι ποτέ φιλορωσική κυβέρνηση της Ουκρανίας υπό τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Ο Κοπίτοφ είναι σήμερα ιδιοκτήτης ακινήτων και ξενοδοχείων στην Κριμαία και στη Ρωσία.

Σε επιστολή της στις αρμόδιες βρετανικές αρχές, η τράπεζα Barclays αναφέρει ότι διαθέτει αποδείξεις για την ακριβή προέλευση της δωρεάς, επισημαίνοντας ότι ο Κοπίτοφ είναι ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος. Ο δικηγόρος του Σελέγκ ανέφερε ότι ο πελάτης του πράγματι έλαβε εμβάσματα εκατομμυρίων δολαρίων από τον πεθερό του, υποστηρίζοντας όμως ότι τα εμβάσματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον. Η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει τις δωρεές ποσών άνω των 500 στερλινών προς τα βρετανικά πολιτικά κόμματα από πολίτες οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της χώρας.

Το Συντηρητικό Κόμμα έχει μακρά ιστορία αποδοχής δωρεών από Ρώσους βιομηχάνους. Ο Τζόνσον έπαιξε κάποτε παρτίδα τένις με τη σύζυγο Ρώσου πρώην υπουργού εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα δωρεά 270.000 δολαρίων για το κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι δωρητές είχαν αποκτήσει βρετανική υπηκοότητα.

Η έρευνα πραγματοποιείται σε στιγμή μεγάλης ανησυχίας για τη ρωσική επιρροή στη Βρετανία και στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οταν, όμως, βουλευτής των Εργατικών ζήτησε το 2016 την πραγματοποίηση έρευνας γύρω από την περιουσία του Σελέγκ, η ηγεσία του κόμματος ανέφερε ότι ο Σελέγκ δεν είχε υποχρέωση να αποκαλύψει την πηγή του πλούτου του, απειλώντας μάλιστα τον βουλευτή με αγωγή για συκοφάντηση του δωρητή. Μετά την εκλογή του Τζόνσον στην πρωθυπουργία, το 2019, ο νέος ηγέτης του κόμματος διόρισε τον Σελέγκ ως μοναδικό ταμία των Συντηρητικών, με τον έμπορο τέχνης να επινοεί και να δημιουργεί κρυφή ομάδα συμβούλων, αποτελούμενη από ακραία συντηρητικούς δωρητές των Τόρις. Ο Σελέγκ τιμήθηκε λίγο καιρό αργότερα με τον τίτλο του «σερ».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Σελέγκ ως ταμία, οι Συντηρητικοί αύξησαν εντυπωσιακά τις δωρεές που εξασφάλιζαν από Ρώσους ολιγάρχες, με τον ίδιο τον Σελέγκ να προσφέρει συνολικά 3,8 εκατ. στερλίνες στο κόμμα.

πηγή: kathimerini.gr