βρετανία-ρομπότ-μίλησε-για-πρώτη-φορά-1080610
ΚΟΣΜΟΣ | 12.10.2022 | 09:55

Βρετανία: Ρομπότ μίλησε για πρώτη φορά στη Βουλή των Λόρδων

Ένα ρομπότ ονόματι Ai-Da απευθύνθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία, και αυτά που είπε προκάλεσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.

Ειδικότερα, το ρομπότ, το οποίο κατασκευάστηκε στην Οξφόρδη από τον Aidan Meller, έδωσε στοιχεία στην επιτροπή επικοινωνιών και ψηφιακής τεχνολογίας της Βουλής, στο πλαίσιο έρευνας για το μέλλον των βιομηχανιών τεχνών, σχεδίου, μόδας και μουσικής και πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τις επηρεάσει.

Χαρακτηρισμένη από τους κατασκευαστές της “ο πρώτος στον κόσμο άκρως ρεαλιστικός ανθρωποειδής ρομποτικός καλλιτέχνης με τεχνητή νοημοσύνη”, η Ai-Da εμφανίστηκε με πρόσωπο και ρούχα γυναίκας, ενημερώνοντας τους Βρετανούς βουλευτές ότι αν και τεχνητό δημιούργημα, παρόλα αυτά είναι σε θέση να παράγει τέχνη.

Η Ai-Da απάντησε σε ερωτήσεις μαζί με τον επικεφαλής δημιουργό της και διευθυντή γκαλερί τέχνης Αϊντάν Μέλερ, σε μια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που μεταδιδόταν τηλεοπτικά.

Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο οι δημιουργίες της διαφέρουν από τις ανθρώπινες, η Ai-Da απάντησε: “Είμαι και εξαρτιέμαι από υπολογιστικά προγράμματα και αλγόριθμους. Μολονότι δεν είμαι ζωντανή, παρόλα αυτά μπορώ να δημιουργήσω τέχνη”.

Μερικές φορές το ρομπότ δυσκολεύτηκε να απαντήσει, ενώ κάποια στιγμή “κόλλησε” τελείως και χρειάστηκε επανεκκίνηση, κάτι που δημιούργησε μάλλον μια αμηχανία στην αίθουσα των Λόρδων όπως μετέδωσε ο Guardian..

Νωρίτερα, η πρόεδρος της επιτροπής Τίνα Στόουελ είχε ξεκαθαρίσει απευθυνόμενη στον παρευρισκόμενο δημιουργό της Ai-Da, ότι “το ρομπότ δεν έχει το ίδιο στάτους με έναν άνθρωπο και εσείς ως δημιουργός της τελικά είστε υπεύθυνος για τις δηλώσεις του”.