βρετανία-πονοκέφαλος-για-τον-ρίσι-σού-1011774
ΚΟΣΜΟΣ | 23.01.2023 | 23:46

Βρετανία: Πονοκέφαλος για τον Ρίσι Σούνακ οι φορολογικές υποθέσεις του υπουργού Επικρατείας

Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Ναντίμ Ζαχάουι είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του, παρά τις εκκλήσεις για παραίτηση αφού πλήρωσε πρόστιμο στη Βασιλική Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων & Τελωνείων (HMRC) για απλήρωτο φόρο και ενώ υπηρετούσε ως ανώτατος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ίδιος είχε πει πως ήταν «απροσεξία και δεν έγινε επίτηδες».

Εν τω μεταξύ, οι Εργατικοί καλούν τον Ρίσι Σουνάκ να «ξεκαθαρίσει» τι γνωρίζει για το θέμα, λέγοντας πως οι δικαιολογίες του Ζαχάουι είναι αβάσιμες.

Οι σύμμαχοι του κ. Ζαχάουι επέμειναν ότι θα συνεχίσει στον ρόλο που τον διόρισε ο κ. Σουνάκ πριν από λιγότερο από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το BBC η φορολογική εκκρεμότητα επιλύθηκε μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, και ότι το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε είναι περίπου 5 εκατομμύρια λίρες, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ζήτησε από τον σύμβουλό του σε θέματα δεοντολογίας να διερευνήσει τις οικονομικές υποθέσεις του Ζαχάουι. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Επικρατείας, συμφώνησε να «συνεργαστεί πλήρως» με την έρευνα.

Το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει μέχρι στιγμής ότι ο Σουνάκ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου – το οποίο ελέγχει τους κυβερνητικούς διορισμούς – και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε λόγος να μην δοθεί θέση στον Ζαχάουι.

Τα ερωτήματα σχετικά με τις οικονομικές ρυθμίσεις του άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι ήταν υπό έρευνα από το HMRC.

Έκτοτε επιβεβαίωσε ότι διευθέτησε τη διαμάχη πολλών εκατομμυρίων λιρών, ενώ υπηρέτησε για λίγο ως υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον