βρετανία-περιορισμούς-στις-φοιτητικ-1154878
ΚΟΣΜΟΣ | 23.05.2023 | 20:00

Βρετανία: Περιορισμούς στις φοιτητικές βίζες εφαρμόζει η κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι αφαιρεί από κατόχους φοιτητικής βίζας το δικαίωμα να βγάζουν βίζα για μέλη των οικογενειών τους, θέτοντας σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού έκδοσης αδειών εισόδου και παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο τη μείωση της ετήσιας καθαρής μετανάστευσης, καθώς το κεφάλαιο, δεν χρειάζεται άλλο ανειδίκευτο εργατικό προσωπικό και η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει την «κάνουλα».

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα, που αφορούν μεταπτυχιακούς φοιτητές, εκτός από αυτούς που εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα, θα «συμβάλουν σημαντικά» στη μείωση της μετανάστευσης και θα εμποδίσουν ανθρώπους να χρησιμοποιούν φοιτητικές βίζες ως κερκόπορτα για να αναζητήσουν θέση εργασίας στη Βρετανία.

«Έχουμε καταγράψει μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των μελών οικογενειών φοιτητών που εισέρχονται στη χώρα με βίζα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, σε ανακοίνωσή της. «Αυτό είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε για να μας επιτραπεί να προστατεύσουμε καλύτερα τις δημόσιες υπηρεσίες μας, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία, επιτρέποντας στους φοιτητές που συνεισφέρουν τα μέγιστα, να συνεχίσουν να έρχονται εδώ», είπε η υπουργός.

Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας εννέα μηνών ή περισσότερο, να φέρνουν  τους συντρόφους και τα παιδιά τους στη Βρετανία. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο αριθμός αυτών των μελών οικογενειών φοιτητών έχει οκταπλασιαστεί από το 2019, φτάνοντας σε 136.000 άτομα πέρυσι.

Η βρετανική κυβέρνηση θα καταργήσει επίσης τη δυνατότητα των ξένων φοιτητών να αλλάζουν τις φοιτητικές τους βίζες σε βίζες εργασίες, πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι φοιτητικές βίζες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο με 486.000 να έχουν εκδοθεί πέρυσι, πρόσθεσε το υπουργείο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», dpa)