Καύσιμα: Η BP «ξέμεινε» - Ουρές για λίγη βενζίνη στη Βρετανία -Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

Καύσιμα: Η BP «ξέμεινε» – Ουρές για λίγη βενζίνη στη Βρετανία -Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα

Έκκληση στους οδηγούς να μη γεμίζουν παλιά μπουκάλια νερού με βενζίνη, απηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, καθώς συνεχίζεται η κρίση καυσίμων στη Μεγάλη Βρετανία. Τα σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία έχουν οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς πανικόβλητοι οδηγοί έσπευσαν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

O υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε δημόσια ότι η κρίση καυσίμων οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην πανδημία κορωνοϊού, που ανέστειλε τις εξετάσεις για την πιστοποίηση οδηγών φορτηγών.

«Αυτό το πρόβλημα σχεδόν αποκλειστικά προκλήθηκε από τον κορωνοϊό και την αδυναμία να εξεταστούν οι νέοι οδηγοί μεγάλων φορτηγών την περίοδο του lockdown» σημείωσε.

Πολλά βενζινάδικα έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, ενώ όσα έχουν ακόμα, έχουν ορίσει πλαφόν αγοράς από τους οδηγούς.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το πρόβλημα είναι ο πανικός των καταναλωτών και ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα έλλειψη καυσίμων. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις μεταφορές, λόγω Brexit και αλλαγής του καθεστώτος των αδειών εργασίας των οδηγών βυτιοφόρων, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

“Κολοσσός” ξεμένει από καύσιμα!

H BP ανακοίνωσε ότι ορισμένες κατηγορίες καυσίμων έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της βενζίνης στη Βρετανία!

O πανικός που επικράτησε οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή των νόμων του ανταγωνισμού και να επιτρέψει στις εταιρίες να συνεργαστούν για τη μείωση των ελλείψεων στα καύσιμα.

«Με την αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο διήμερο, εκτιμούμε ότι περίπου το 30% των σταθμών εφοδιασμού σε αυτό το δίκτυο δεν έχουν κατά την παρούσα περίοδο ούτε τις βασικές ποσότητες καυσίμου», ανακοίνωσε η BP, η οποία διαχειρίζεται 1.200 πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία.

«Εργαζόμαστε προκειμένου να ανεφοδιάσουμε το συντομότερο δυνατό», προσθέτει.

Τη ίδια στιγμή υπήρξε συνάντηση στελεχών της κυβέρνησης και εκπροσώπων από τη Shell και την Exxon Mobil Corp.

Ποια είναι η κατάσταση τις τελευταίες ώρες

Ουρές, λουκέτα και πανικός. Αυτές οι τρεις λέξεις μπορούν να περιγράψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί για ακόμα μια μέρα έξω από τα πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία.

Καταναλωτές σε πανικό σπεύδουν να αγοράσουν ακόμη και λίγη βενζίνη, ενώ έξω από βενζινάδικο βρήκαν ακόμη και… μαχαίρια.

Μετά από τέσσερις ημέρες χάους, ο στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή και πολλοί ζητούν ήδη την παρέμβασή του για να αποκατασταθούν τα προβλήματα εφοδιασμού, ενώ εκπρόσωποι της αλυσίδας αναφέρουν ότι τα πρατήρια αδειάζουν μέσα σε λίγες ώρες από την παραλαβή των καυσίμων, ένδειξη της ανασφάλειας που επικρατεί σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε πρατήριο στο νοτιανατολικό Λονδίνο βγήκαν μέχρι και μαχαίρια. Ένας Βρετανός, εμφανώς εκνευρισμένος από την πολύωρη αναμονή και τις ουρές χιλιομέτρων για λίγη βενζίνη, λογομάχησε με κάποιον άλλον οδηγό, χωρίς να διστάσει μάλιστα, να βγάλει μέχρι και μαχαίρι.

Σε ετοιμότητα ο στρατός και φόβοι για πλαφόν 30 λιρών

Κι ενώ οι οδηγοί σπεύδουν παντού να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους, ο πρόεδρος της Ένωσης ο πρόεδρος της Ένωσης των Βενζινοπωλών ανέφερε στο BBC ότι αμέσως μόλις ένα βυτιοφόρο φτάσει σε ένα πρατήριο, υπάρχει κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στη συνέχεια είναι σαν μέλισσες σε κατσαρόλα μελιού. Όλοι συρρέουν εκεί» και σε λίγες ώρες το πρατήριο είναι και πάλι εκτός.

Τα μέλη της ένωσης εκφράζουν έντονη ανησυχία στο πλαφόν των 30 λιρών, φοβούμενοι ότι οι πανικόβλητοι οδηγοί θα ξεσπάσουν στο προσωπικό και ως εκ τούτου απορρίπτουν κάθε τέτοιο περιορισμό. Παράλληλα, κάλεσε τους ιδιοκτήτες πρατηρίων να μην αυξήσουν τις τιμές τους.

Από την άλλη πλευρά, η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθαρίζει ότι οι οδηγοί του στρατού μπορούν να βοηθήσουν στον ανεφοδιασμό βραχυπρόθεσμα. Ήδη, 150 οδηγοί βρισκονται επί ποδός, έτοιμοι να παρέμβουν.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας ανέφερε ότι ο στρατός θα πρέπει να κινητοποιηθεί κι όχι να τεθεί σε επιφυλακή, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού και να σταματήσει ο καταναλωτικός πανικός. Η τοποθέτησή του συντηρητικού βουλευτή προκάλεσε την αντίδραση των Εργατικών, με τον σκιώδη υπουργό Εσωτερικών να μιλά για καταστροφική αποτυχία ηγεσίας και μια κρίση που η κυβέρνηση δημιούργησε.

Ποια είναι η εικόνα με τα καύσιμα στην Ελλάδα

Αυτή η εικόνα προφανώς δεν επηρεάζει (ακόμη) τη χώρα μας. Ωστόσο οι εκτιμήσεις δεν είναι και οι πιο ευχάριστες.

Πιο ακριβά κατά τουλάχιστον 18.5% πληρώνουν πλέον οι οδηγοί στην Ελλάδα την αμόλυβδη από τις αρχές του έτους, μετά τις νέες αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου οι οποίες ξεπέρασαν ξανά τα 80 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018.

Το ράλι τριετίας στο μαύρο χρυσό έχει οδηγήσει τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στα 1,703 ευρώ από 1,437 ευρώ το λίτρο που ήταν στις αρχές του Ιανουαρίου. Εκτός Αθηνών και άλλων μεγάλων πόλεων όμως και ειδικά σε νησιά, οι τιμές αυτές μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερες αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τα στοιχεία του Παρατηρητήριου Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι στις 27 Σεπτεμβρίου οι τιμές της απλής αμόλυβδης έφτασαν ακόμη και τα 1,941 ευρώ το λίτρο στο Νομό Κυκλάδων, με τη σούπερ αμόλυβδη 100 οκτανίων εκεί να πιάνει ακόμη και τα 2,074 ευρώ το λίτρο.

Το σοκ των τιμών απειλεί μάλιστα ακόμη περισσότερο νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας κι αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή διάθεσης και του πετρελαίου θέρμανσης!

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!