Βρετανία : Όχι σε πρόωρες εκλογές λέει σύσσωμη η αντιπολίτευση

«Όχι» σε εκλογές πριν από τον Νοέμβριο αποφάσισαν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συζήτησαν σήμερα τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν ενόψει της πρότασης την επόμενη εβδομάδα της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον για εκλογές, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε, το νομοσχέδιο για παράταση της προθεσμίας του Brexit θα έχει πάρει τη βασιλική έγκριση για να γίνει νόμος του κράτους.

Μετά τις συνομιλίες στο Ουέστμινστερ, η επικεφαλής του Κόμματος Ουαλίας στο κοινοβούλιο Λιζ Ρόμπερτς, επιβεβαίωσε την κοινή απόφαση, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η παρέλευση της ημερομηνίας της 31ης Οκτωβρίου και η παράταση του άρθρου 50. «Έχουμε μία ευκαιρία να ρίξουμε τον Μπόρις, να τον ανακόψουμε και να σταματήσουμε το Brexit. Και πρέπει να αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία» είπε η Ρόμπερτς προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να αγνοήσει το νόμο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να συνέλθουν οι εργασίες της Βουλής περίπου στις 19 Οκτωβρίου, περίοδος κατά την οποία -σύμφωνα με το νομοσχέδιο Μπεν- ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την παράταση του Brexit, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία και εάν δεν υπάρξει έγκριση του κοινοβουλίου σε έξοδο χωρίς συμφωνία. Με βάση τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν εκλογές πριν από τον Νοέμβριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν είτε να καταψηφίσουν είτε να απέχουν από μια πρόταση της κυβέρνησης για διεξαγωγή εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου. Συμφώνησαν επίσης να μην προχωρήσουν ούτε σε πρόταση μομφής.

Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση για διεξαγωγή εκλογών, απαιτείται συναίνεση των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΠΡΟΩΡΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!