βρετανία-o-αναπνευστήρας-που-μυρίζε-572597
ΚΟΣΜΟΣ | 03.01.2019 | 16:16

Βρετανία: O αναπνευστήρας που… «μυρίζει» τον καρκίνο

Μοιάζει με μάσκα οξυγόνου αλλά στην πραγματικότητα μπορεί και «οσφρίζεται» τον καρκίνο.

Η πρωτοποριακή συσκευή, ανακάλυψη Βρετανών επιστημόνων, αναμένεται να φέρει την επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου με τους επιστήμονες να ξεκινούν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε 1.500 ασθενείς. Οι κλινικές δοκιμές, που θα διαρκέσουν δύο χρόνια, έχουν τις ευλογίες του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η συσκευή «Breath Biopsy» (Βιοψία Αναπνοής) έχει την ικανότητα να εντοπίζει στην αναπνοή την παρουσία χημικών ουσιών που σχετίζονται με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτούς του πνεύμονα και του εντέρου.

Σύμφωνα με τον δημιουργό της συσκευής,Μπίλι Μπόιλ,οι βιοψίες ή άλλες επεμβατικές εξετάσεις χρειάζονται χρόνο ενώ ο «αναπνευστήρας» του καρκίνου θα μπορούσε να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας ιατρικής επέμβασης.

Ο απόφοιτος του Κέιμπριτζ,Μπιλ Μπόιλ, εφηύρε την πρωτοποριακή αυτή συσκευή αναπνοής μετά το θάνατο της συζύγου του από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε ηλικία 36 ετών. Η Κέιτ Γκρος ήταν σύμβουλος των δύο πρώην πρωθυπουργών της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

cancer12

Ο Μπόιλ συνεργάστηκε με την εταιρεία «Owlstone Medical» με την ελπίδα να βοηθήσει άλλους ασθενείς να πάρουν έγκαιρα θεραπεία.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «με τη συσκευή αυτή και τη γενίκευση της χρήσης της θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές».

Η συσκευή αυτή ανιχνεύει τις γνωστές ως πτητικές οργανικές ενώσεις, τις οποίες απελευθερώνουν τα κύτταρα όταν προσβληθούν από συγκεκριμένα είδη καρκίνου, όπως του πνεύμονα. Συσκευές που ανιχνεύουν τις πτητικές οργανικές ενώσεις για τη διάγνωση παθήσεων υπάρχουν , ωστόσο, το πλεονέκτημα της συσκευής του Μπόιλ είναι πως η συσκευή είναι μικρότερη και πολύ πιο οικονομική, κάτι που την καθιστά προσιτή.

Οι κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν στο Νοσοκομείο του Addenbrooke στο Κέιμπριτζ, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Οι ασθενείς θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή επί δέκα λεπτά. Συγκεντρώνοντας τα αερομεταφερόμενα μόρια, οι Βρετανοί γιατροί τα αποστέλλουν στο εργαστήριο για ανάλυση.

Οι ασθενείς θα έχουν το αποτέλεσμα της εξέτασης σε λίγες ημέρες, αντί για τις δύο εβδομάδες που συνήθως απαιτείται για τη βιοψία.

Οι κλινικές δοκιμές διενεργούνται από το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο «Cancer Research».

Στη Βρετανία, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 360 χιλιάδες νέα κρούσματα καρκίνου. Απ’ αυτά, τα μισά ανιχνεύονται σε προχωρημένο στάδιο, μειώνοντας δραστικά τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου.