βρετανία-νέο-πακέτο-κυρώσεων-σε-βάρος-106506
ΚΟΣΜΟΣ | 08.06.2023 | 23:22

Βρετανία: Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας

Νέο πακέτο κυρώσεων ανακοίνωσε η Βρετανία σε βάρος της Λευκορωσίας σχετικά με τον ρόλο της στη διευκόλυνση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στο πακέτο αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές και νέα μέτρα που έχουν στόχο να αποτρέψουν την προπαγάνδα μέσω του διαδικτύου.

Η Λευκορωσία, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο από το 1994, είναι ο πιο πιστός σύμμαχος της Ρωσίας μεταξύ των πρώην σοβιετικών κρατών και επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για να ξεκινήσει η εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία προχώρησε με την απόφασή της να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε λευκορωσικό έδαφος.

«Το νέο πακέτο αυξάνει την οικονομική πίεση στον Λουκασένκο και στο καθεστώς του που ενεργά διευκολύνει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια και αγνοεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού, τσιμέντου, ξυλείας και προϊόντων καουτσούκ από τη Λευκορωσία και το μπλοκάρισμα εξαγωγών προς τη Λευκορωσία από τη Βρετανία τραπεζογραμματίων και μηχανημάτων, καθώς και προϊόντων, τεχνολογιών και υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων.

Η Βρετανία ανέφερε ότι θα μπορεί επίσης να αποτρέπει συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας από το να «διαδίδουν προπαγάνδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» με εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να περιορίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες λευκορωσικών ομίλων ενημέρωσης στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει επίσης σκληρά μέτρα για αυτούς που παρακάμπτουν τις κυρώσεις, όπως είναι η μείωση των κεφαλαίων που μπορεί να αντλήσει η Λευκορωσία περιορίζοντας περαιτέρω την πρόσβαση της χώρας στις βρετανικές χρηματοοικονομικές αγορές.