Categories: Κόσμος

Βρετανία: Αύξηση-σοκ 80% στους λογαριασμούς ενέργειας τον Οκτώβριο

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει το βασικό της ανώτατο όριο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας σε 3.549 λίρες από 1.971 λίρες ετησίως, καθώς ομάδες, οργανώσεις και πολιτικοί καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μια εντεινόμενη κρίση κόστους ζωής.

Το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αρμόδια ρυθμιστική αρχή του τομέα, η Ofgem, η οποία προέβλεψε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν “σημαντικά” το προσεχές έτος λόγω της τάσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Βάσει της τρέχουσας τάσης, η Ofgem προειδοποίησε ότι «οι τιμές μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά καθ’όλη τη διάρκεια του 2023». Κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να παράσχει «επείγουσες ενισχύσεις» εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής.

“Η αύξηση αυτή αντανακλά την συνεχιζόμενη άνοδο των παγκόσμιων τιμών χονδρικής φυσικού αερίου, η οποία άρχισε με την άρση των λοκντάουν μετά την πανδημία της COVID-19, ενώ αυτές ωθήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ όταν η Ρωσία διέκοψε σταδιακά την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη”, επιχειρηματολογεί η Ofgem.

Καθώς το ανώτατο αυτό όριο υπολογίστηκε βάσει της μέσης τιμής χονδρικής του φυσικού αερίου τους προηγούμενους μήνες, οι ειδικοί αναμένουν ότι θα αυξηθεί σε πάνω από 4.000 στερλίνες τον Ιανουάριο και σε έως και 6.000 στερλίνες την άνοιξη, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, κάτι το οποίο αναμένεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό που ήδη ξεπερνά το 10% σε ετήσια βάση στη Βρετανία.

«Έχουμε επίγνωση των μαζικών επιπτώσεων που θα έχει αυτή η αύξηση στο ανώτατο όριο τιμών στα νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία και τις δύσκολες αποφάσεις που θα οφείλουν να πάρουν οι καταναλωτές», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της Ofgem Τζόναθαν Μπρέρλι.

Η Ofgem διευκρίνισε ότι το πλαφόν προβλέπει ένα «μέτριο» κέρδος για τους παρόχους ενέργειας από τις πωλήσεις ενέργειας στα νοικοκυριά, αλλά ότι «σε αντίθεση με τους παραγωγούς ενέργειας, η πλειονότητα των διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει τώρα κέρδη».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νάντιμ Ζαχάουι αναγνώρισε και αυτός ότι «οι ανακοινώσεις πλαφόν στις τιμές ενέργειας θα προκαλέσουν στρες και αγωνία σε πολλούς ανθρώπους, αλλά έρχεται η βοήθεια με εκπτώσεις 400 στερλινών στους λογαριασμούς ενέργειας για όλους, 650 στερλινών για τα ευάλωτα νοικοκυριά και 300 στερλινών για τους συνταξιούχους».

Η νέα (ή ο νέος) πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να ενεργήσει επειγόντως για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, σημείωσε επίσης ο γενικός διευθυντής της Ofgem, προειδοποιώντας ότι οι τιμές δείχνουν ότι θα ανέβουν κι άλλο.

«Ο/η πρωθυπουργός, με την υπουργική του/της ομάδα, θα πρέπει να δράσουν επειγόντως και αποφασιστικά για να το αντιμετωπίσουν αυτό. Όλοι μας, μαζί με την κυβέρνηση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να το διαχειριστούμε για λογαριασμό των πελατών», δήλωσε ο Μπρέρλι στο BBC Radio, μετά την ανακοίνωση της Ofgem.

Comments are closed.


Recent Posts

Λαϊκή Συσπείρωση: Καμιά ανοχή στις πιάτσες του θανάτου στην Αθήνα

«Οι στρατιές ενεργών χρηστών στις πιάτσες της Αθήνας, η κατευθυνόμενη κατά περιόδους μετατόπισή τους από περιοχή σε περιοχή: (Ομόνοια, Αρχαιολογικό…

15 δευτερόλεπτα ago

Σκρέκας: Ίδιες ή και χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο

«Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας του Φεβρουαρίου κινούνται στα ίδια επίπεδα, ή και λίγο χαμηλότερα, από εκείνους του Ιανουαρίου». Αυτό επεσήμανε…

9 λεπτά ago

Ελεύθεροι οι δύο “πρωταγωνιστές” του αιματηρού επεισοδίου στο Ρέθυμνο

Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν οι δύο άνδρες που φέρονται να «πρωταγωνίστησαν» στο αιματηρό επεισόδιο στο Ρέθυμνο. Χθες το μεσημέρι…

11 λεπτά ago

Αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων

Δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια η απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Μεταφορών, με την οποία αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων το…

13 λεπτά ago

Κέρκυρα: Απέκλεισαν οι φοιτητές το ταμείο της λέσχης

Στον αποκλεισμό του ταμείου της φοιτητικής λέσχης, προχώρησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιονίου Πανεπιστημίου επιτρέποντας σε όλους τους φοιτητές να…

19 λεπτά ago

Στο νοσοκομείο η Μαρία Ναυπλιώτου

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ιασώ μεταφέρθηκε χθες η Μαρία Ναυπλιώτου όπου μάλιστα υποβλήθηκε εκτάκτως σε χειρουργική επέμβαση. Την είδηση έκανε γνωστή η ίδια η ηθοποιός η…

21 λεπτά ago