βρετανία-αύξησε-και-πάλι-τα-επιτόκια-κ-1034159
ΚΟΣΜΟΣ | 16.06.2022 | 14:50

Βρετανία: Αύξησε και πάλι τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα τα επιτόκια περαιτέρω κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας αλλά δήλωσε έτοιμη να ενεργήσει «δυναμικά» για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από τον πληθωρισμό που οδεύει πάνω από το 11%.

Μία ημέρα αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) προχώρησε στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 (κατά 75 μονάδες βάσης), η Τράπεζα της Αγγλίας έμεινε σταθερή στην πιο σταδιακή της προσέγγιση ενώ προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η εννεαμελής Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με ψήφους 6 προς 3, τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Το βασικό επιτόκιο στη Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Ήταν η πέμπτη φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αφού ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.

Ωστόσο κάποιοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι κινείται πολύ αργά για να αποτρέψει η αύξηση του πληθωρισμού να παγιωθεί στις μισθολογικές συμφωνίες και τις πληθωριστικές προσδοκίες, επιφέροντας μακροπρόθεσμο πλήγμα στην οικονομία.

«Η κλίμακα, ο ρυθμός και ο χρόνος των όποιων περαιτέρω αυξήσεων στο επιτόκιο θα αποτυπώνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο υψηλό 40 ετών του 9% τον Απρίλιο, υπερτετραπλάσιος του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή της, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί οριακά πάνω από το 11% τον Οκτώβριο, όταν αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ