βρετανία-αποσύρεται-ο-μπόρις-τζόνσον-1049735
ΚΟΣΜΟΣ | 24.10.2022 | 08:34

Βρετανία: Αποσύρεται ο Μπόρις Τζόνσον από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Τόρις και συνεπώς αποσύρεται από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας της Βρετανίας.

Ο ίδιος δηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι έχει την υποστήριξη των βουλευτών που απαιτούνται για να θέσει υποψηφιότητα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτό απλά δεν θα ήταν το σωστό, καθώς δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο», όπως μεταδίδει το BBC.

Στη δήλωσή του, στην οποία περιγράφει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, αναφέρει:

«Απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχω ξεπεράσει το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ενός εισηγητή και ενός υποστηρικτή, και θα μπορούσα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου αύριο».

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τον αριθμό αυτό, καθώς μόνο 57 βουλευτές έχουν δηλώσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Τζόνσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι λόγω της «αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με τους Σούνακ και Μόρντοντ, φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι να μην επιτρέψω να προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμεύσω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει».

«Έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω ότι είμαι σε θέση να εξασφαλίσω τη νίκη των Συντηρητικών το 2024», δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο Μπόρις Τζόνσον.




Φαβορί για την πρωθυπουργία είναι πλέον ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει ήδη τη στήριξη 150 βουλευτών, γεγονός που όχι μόνο διασφαλίζει τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία αλλά μετά τις ανακοινώσεις Τζόνσον αναδεικνύεται ο επικρατέστερος για τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας.

Η Πένι Μόρντοντ καλείται να συσπειρώσει μερικούς από τους πρώην υποστηρικτές του Τζόνσον, προκειμένου να καταφέρει να μπει στο ψηφοδέλτιο για μια τελική αναμέτρηση με τον Ρίσι Σούνακ.