βρετανία-ακτιβιστές-εκτόξευσαν-κόκκ-686236
ΚΟΣΜΟΣ | 03.10.2019 | 15:03

Βρετανία: Ακτιβιστές εκτόξευσαν κόκκινη μπογιά με μάνικα στο υπουργείο Οικονομικών (βίντεο)

Με τη μάνικα ενός πυροσβεστικού οχήματος περιέλουσαν κόκκινη μπογιά το υπουργείο Οικονομικών, ακτιβιστές της περιβαλλοντικής ομάδας Extinction Rebellion, θέλοντας να προσελκύσουν την προσοχή για την αποτυχία, όπως λένε, της κυβέρνησης να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή.

Οι ακτιβιστές εκτόξευσαν 1.800 λίτρα κόκκινης μπογιάς. Κάποια στιγμή μάλιστα έχασαν τον έλεγχο της μάνικας. Οι ακτιβιστές έγραψαν επίσης με σπρέι το σύνθημα «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε την κλιματική αλλαγή» στους τοίχους του κτιρίου.

Μετά το συμβάν, τέσσερις ακτιβιστές στάθηκαν πάνω στο πυροσβεστικό όχημα στο οποίο είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε: «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τον θάνατο του κλίματος». Τα σκαλιά του υπουργείου Οικονομικών είχαν πλημμυρίσει με κόκκινη μπογιά.

«Το υπουργείο Οικονομικών εμποδίζει τις προσπάθειες άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής επειδή νοιάζεται μόνο για την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας από τους ακτιβιστές, ο Μπεν.

«Δεν αντιλαμβάνεται πως η αέναη οικονομική ανάπτυξη οδηγεί στον θάνατο του κλίματος», είπε ο Μπεν. «Το κόκκινο συμβολίζει τους ανθρώπους που πεθαίνουν τώρα στον Παγκόσμιο Νότο και επίσης τους ανθρώπους που θα αρχίσουν να πεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο, αν δεν κάνουμε τίποτα». Παγκόσμιος Νότος (Global South) είναι οι περιοχές που άλλοτε ήταν γνωστές ως «Τρίτος Κόσμος», «αναπτυσσόμενες χώρες», ως «λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες» ή ως «λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες».

Αγόρασαν το πυροσβεστικό όχημα από το eBay

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους ως υπόπτους για πρόκληση εγκληματικής βλάβης και ότι ορισμένοι δρόμοι έκλεισαν. Στο σημείο, η αστυνομία προβληματιζόταν τι να κάνει με το πυροσβεστικό όχημα καθώς ο οδηγός είχε φύγει παίρνοντας μαζί του τα κλειδιά.

Το πυροσβεστικό όχημα αγοράστηκε από το eBay, δήλωσαν ακτιβιστές στο Ρόιτερ.

Η Extinction Rebellion προτείνει τη μη βίαιη πολιτική ανυπακοή ώστε να αναγκασθούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποτρέψουν μια κλιματική κρίση η οποία θα οδηγήσει στην πείνα και στην κοινωνική κατάρρευση.

Η ομάδα διατάραξε τη λειτουργία του Λονδίνου με 11 ημέρες διαδηλώσεων τον Απρίλιο που θεωρείται η μεγαλύτερη πράξη πολιτικής ανυπακοής στην πρόσφατη βρετανική ιστορία. Απέκλεισαν εμβληματικά σημεία, προκάλεσαν καταστροφές στο κτίριο της πετρελαϊκής εταιρίας Shell, σταμάτησαν τρένα ενώ έθεσαν στο στόχαστρό τους και την Goldman Sachs.

Το υπουργείο Οικονομικών, που η ιστορία του φθάνει στην εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, στεγάζεται σε ένα μεγάλο κτίριο ανάμεσα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το βρετανικό Κοινοβούλιο.