βρετανία-30-αύξηση-των-κρουσμάτων-covid-19-σε-μ-764609
ΚΟΣΜΟΣ | 01.07.2022 | 16:05

Βρετανία: 30% αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε μία εβδομάδα

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη τη Βρετανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30% την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με νέα στοιχεία την Παρασκευή, με τα κρούσματα να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από τις νέες υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Βρετανίας έδειξαν ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν COVID-19 την περασμένη εβδομάδα, αν και δεν υπήρξε ισοδύναμη αύξηση των νοσηλειών. Ο αριθμός των θανάτων από τον COVID-19 μειώθηκε επίσης ελαφρώς την τελευταία εβδομάδα.

«Ο COVID-19 δεν έχει εξαφανιστεί», είπε η Δρ Μαίρη Ράμσεϊ, της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας. «Είναι επίσης λογικό να φοράτε μάσκα προσώπου σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους», είπε. Η Βρετανία ήρε σχεδόν όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής απόστασης πριν από μήνες και σπάνια εμφανίζονται μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το τελευταίο άλμα στα κρούσματα κορωνοϊού έρχεται μετά από μια προηγούμενη αύξηση περίπου 40% τον περασμένο μήνα, μετά τα μεγάλα πάρτι στο δρόμο, τις συναυλίες και τις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εορτασμό του πλατινένιου ιωβηλαίου για τα 70 χρόνια της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το τελευταίο κύμα λοιμώξεων από τον COVID-19 πιθανότατα προκλήθηκε από τις υποπαραλλαγές της όμικρον BA.4. και ΒΑ.5. Το στέλεχος τείνει να προκαλεί μια πιο ήπια ασθένεια από προηγούμενες παραλλαγές, όπως το άλφα ή το δέλτα, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ικανότητά του να αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εκ νέου μόλυνση, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.

Παρά τον εκτεταμένο εμβολιασμό σε ολόκληρη τη Βρετανία, η προστασία από τα εμβόλια πιθανότατα εξασθενεί και η όμικρον και οι υποπαραλλαγές της έχουν εξελιχθεί για να γίνουν πιο μολυσματικές. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας δήλωσε ότι βλέπουν περισσότερα κρούσματα σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και αύξηση των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας ατόμων άνω των 65 ετών.