βραζιλία-στις-16-μονάδες-το-προβάδισμα-716913
ΚΟΣΜΟΣ | 20.09.2022 | 20:30

Βραζιλία: Στις 16 μονάδες το προβάδισμα του Λούλα έναντι του Μπολσονάρο ενόψει πρώτου γύρου

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, υποψήφιος εκ νέου στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία, αύξησε οριακά το προβάδισμά του επί του νυν προέδρου, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρο, ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες προτού ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, υπέδειξε κυλιόμενη δημοσκόπηση τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC φέρει τον 76χρονο Λούλα να συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 31% του 67χρονου Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενόψει του πρώτου γύρου τη 2η Οκτωβρίου. Τα ποσοστά τους ήταν αντίστοιχα 46 και 31% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα του ινστιτούτου.

Στον πιθανό δεύτερο γύρο, την 30ή Οκτωβρίου, αν κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο που απαιτείται για την απευθείας επικράτηση, ο Λούλα θα εκλεγεί πρόεδρος στη Βραζιλία με το 54% των ψήφων έναντι 35% του Ζαΐχ Μπολσονάρου, κατά την ίδια έρευνα. Η διαφορά αυτή 19 μονάδων είναι αυξημένη σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα (+2%).

Το ινστιτούτο διαπίστωσε επίσης πως το ποσοστό των Βραζιλιάνων που εγκρίνουν το έργο του απερχόμενου προέδρου παρέμεινε αμετάβλητο στο 30%, παρά την προώθηση κοινωνικών προγραμμάτων και μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Απεναντίας, το ποσοστό των πολιτών που αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του στην προεδρία αυξήθηκε στο 47% (+2).

Η δημοσκόπηση του IPEC διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.008 ψηφοφόρων από την 17η ως την 18η Σεπτεμβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.