βραζιλία-8-νεκροί-ανάμεσά-τους-και-4-παι-1150311
ΚΟΣΜΟΣ | 13.03.2023 | 20:59

Βραζιλία: 8 νεκροί ανάμεσά τους και 4 παιδιά μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις

Τραγικός είναι ο απολογισμός μιας κατολίσθησης μετά από σφοδρές βροχοπτώσεις στο Μανάους της βόρειας Βραζιλίας όπου 8 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια θαμμένων σπιτιών.

«Τρεις άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί και ανασύρθηκαν οκτώ πτώματα, τεσσάρων ενηλίκων και τεσσάρων παιδιών. Οι έρευνες θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Πολιτείας Αμαζόνας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μανάους.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τουλάχιστον 11 σπίτια θάφτηκαν εξαιτίας της κατολίσθησης, στη δημοφιλή συνοικία Χόρχε Τεϊσέιρα, που είναι χτισμένη στην πλαγιά του λόφου στα δυτικά της μεγαλύτερης μητρόπολης του Αμαζονίου.

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να αγνοούνται άνθρωποι, γι’ αυτό συνεχίζουμε τις έρευνες, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κανένας» κάτω από τα ερείπια, δήλωσε από το σημείο σε δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης Ορλέιλσο Χιμένες Μουνίζ, διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Πολιτείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάστηκε να απομακρυνθούν 74 κάτοικοι της περιοχής από τις εστίες τους.

«Είναι ένα δύσκολο μέρος στην πρόσβαση και (οι διασώστες) έχουν λάβει βοήθεια από ολόκληρη τη συνοικία για την αναζήτηση των αγνοουμένων», δήλωσε ο κυβερνήτης Ουίλσον Λίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Στο Μανάους, υπάρχουν περισσότερες από 1.000 περιοχές όπως αυτή (χτισμένες στην πλαγιά του λόφου), συμπεριλαμβανομένων 62 που είναι σε υψηλό κίνδυνο», δήλωσε ο δήμαρχος Ντέιβιντ Αλμέιντα, υποσχόμενος επενδύσεις για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

Τον Φεβρουάριο, κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις ρεκόρ σκότωσαν τουλάχιστον 65 ανθρώπους σε μια παράκτια περιοχή της Πολιτείας του Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά).

Στη Βραζιλία, 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ειδικοί αναφέρουν ως αιτίες τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανεξέλεγκτη αστικοποίηση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ