Βουλγαρία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων μεταμοσχεύσεων

Στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος παράνομων μεταμοσχεύσεων προχώρησαν οι βουλγαρικές αρχές, που συνέλαβαν τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του κυκλώματος «στρατολογούσαν» φτωχούς ανθρώπους για να πουλήσουν τα νεφρά τους σε ασθενείς. Οι μεταμοσχεύσεις γίνονταν στην Τουρκία και κόστιζαν από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Εξ αυτών, οι δότες, στην πλειοψηφία τους άνεργοι και καταχρεωμένοι, έπαιρναν αμοιβή 5.000-7.000 ευρώ μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Τα μέλη του κυκλώματος παρουσίαζαν πλαστά έγγραφα που βεβαίωναν ότι δότης και λήπτης είχαν συγγενική σχέση μεταξύ τους.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση από τον Φεβρουάριο του 2019. Άλλοι δύο ασθενείς και τρεις «δωρητές» επρόκειτο να μπουν στο χειρουργείο σύντομα.

Φέτος έγιναν μόλις 22 μεταμοσχεύσεις νεφρού στη Βουλγαρία, ενώ 1.028 άνθρωποι περιμένουν στη λίστα αναμονής για να βρεθεί ένα συμβατό μόσχευμα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

ΚΟΣΜΟΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΚΥΚΛΩΜΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!