βόρεια-ιρλανδία-επεισόδια-με-μολότοφ-1163272
ΚΟΣΜΟΣ | 10.04.2023 | 19:07

Βόρεια Ιρλανδία: Επεισόδια με μολότοφ στην επέτειο των 25 χρόνων από την ειρηνευτική συμφωνία

Ομάδα μασκοφόρων επιτέθηκε στην αστυνομία πετώντας μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε πορεία κατά της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στο Λόντοντερι στη Βόρεια Ιρλανδία. Η αστυνομία είπε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς και έκανε έκκληση για ψυχραιμία.

Υπενθυμίζεται πως η Βόρεια Ιρλανδία γιορτάζει σήμερα (10.04.2023) χωρίς τυμπανοκρουσίες την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βιαιοτήτων, και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα με την ευκαιρία αυτή.

Στις 10 Απριλίου 1998, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής πριν από το Πάσχα των Καθολικών, οι δημοκρατικοί, που υποστηρίζουν την επανένωση με την Ιρλανδία, και οι ενωτικοί, που θέλουν την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στους κόλπους του Ηνωμένου Βασιλείου, κατέληγαν σε μια ανέλπιστη συμφωνία ειρήνης έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις με συμμετοχή του Λονδίνου, του Δουβλίνου και της Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες βιαιοτήτων που στοίχισαν τη ζωή σε 3.500 ανθρώπους, ανάμεσα στους ενωτικούς, κυρίως προτεστάντες, και τους δημοκρατικούς, στην πλειονότητά τους καθολικούς, με εμπλοκή του βρετανικού στρατού. Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, το πολιτικό αδιέξοδο και οι ανησυχίες για την ασφάλεια που επικρατούν, δεν προσφέρονται για εορτασμούς.