Βολιβία: Αποσύρθηκε το ένταλμα σύλληψης για τον Έβο Μοράλες

Αποσύρθηκε χθες, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί για τον, εξόριστο πλέον, πρώην Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, γεγονός που «ανοίγει» διάπλατα τον δρόμο για την επιστροφή του στη χώρα, χωρίς τον κίνδυνο να τεθεί υπό κράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βολιβιανοί εισαγγελείς είχαν εκδώσει το ένταλμα σύλληψης τον Δεκέμβριο του 2019, κατηγορώντας τον πρώην Πρόεδρο για ανταρσία και τρομοκρατία, μετά και τις καταγγελίες στελεχών της μεταβατικής κυβέρνησης ότι ο Μοράλες υποκινούσε πολιτικές ταραχές μετά την παραίτηση και τη φυγή του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα, πάντως, με τους εισαγγελείς η έρευνα κατά του Μοράλες παραμένει σε εξέλιξη, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρώην σοσιαλιστής Πρόεδρος θα κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Η ακύρωση του εντάλματος ανοίγει ένα παράθυρο, ώστε ο Μοράλες να επιστρέψει στη Βολιβία έπειτα από έναν χρόνο και πλέον που ζει στην εξορία. Μετά την παραίτησή του, υπό την πίεση του στρατού, την κυβέρνηση ανέλαβε μεταβατική κυβέρνηση υπό την Τζανίνε Άνιες, δεξιά πρώην γερουσιάστρια.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα που ίδρυσε ο πρώτος αυτόχθονας, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της λατινοαμερικάνικης χώρας, κατήγαγε σαρωτική εκλογική νίκη αυτόν τον μήνα, με τον υποψήφιό του Λουίς Άρσε να εκλέγεται στο κορυφαίο αξίωμα από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Ο Άρσε υπήρξε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες και στενός του συνεργάτης.

Ο Έβο Μοράλες μετέβη την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, αφού πέρασε μήνες στην Αργεντινή, σύμφωνα με το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων TELAM. Αν και εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που παραμένει πρόεδρος του MAS, ο Άρσε δήλωσε μετά την εκλογική του νίκη πως δεν σκοπεύει να του αναθέσει ρόλο στην κυβέρνηση

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ, ΒΟΛΙΒΙΑ, ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!