Βυθίζεται η Τουρκική οικονομία -Υποβάθμιση από FITCH και S&P

Διπλό χτύπημα δέχθηκε η Τουρκία από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης FITCH και S&P, γεγονός που υποδηλώνει τις ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες για την πολιτική, οικονομία και τη νομισματική πολιτική σε μία αγορά που κάποτε πρωταγωνιστούσε στον αναδυόμενο κόσμο.

Ο οίκος FITCH υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην κατηγορία junk (υψηλού ρίσκου), στο ΒΒ+ από ΒΒΒ-, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην πολιτική και στην ασφάλεια υπονόμευσαν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και την ανεξαρτησία των θεσμών της. Πέρυσι, και ο οίκος S&P είχε υποβαθμίσει στην κατηγορία junk την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, έπειτα από λίγο καιρό και ο οίκος MOODY’S.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά σοβαρό πλήγμα για την τουρκική οικονομία τη στιγμή που τα πιο συντηρητικά επενδυτικά ταμεία θεωρούν ως προϋπόθεση για να εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα ομόλογα μιας χώρας να αξιολογούνται στην κατηγορία του επενδεδυμένου χρέους. Ο οίκος S&P που υποβάθμισε την προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας σε αρνητική από σταθερή επικαλέστηκε την αδυναμία των διαμορφωτών πολιτικής να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και αν σταματήσουν την διολίσθηση του νομίσματος.

Ήδη η S&P είχε προειδοποιήσει πριν από λίγες ημέρες για σοβαρό κίνδυνο στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών της Τουρκίας, στην περίπτωση που η λίρα συνεχίσει να καταρρίπτει αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

ΚΟΣΜΟΣ, FITCH, ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ, S&P, ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!