βέτο-από-την-ουγγαρία-στο-πακέτο-βοήθε-1103481
ΚΟΣΜΟΣ | 06.12.2022 | 18:13

Βέτο από την Ουγγαρία στο πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία

Βέτο στην πρόταση να δοθεί δάνειο 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε την Τρίτη η Ουγγαρία, καθώς η διαμάχη της με το μπλοκ για την υπονόμευση της δημοκρατίας συνεχίζεται και τα άλλα 26 κράτη μέλη καθυστέρησαν την απόφαση για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων βοήθειας προς τη Βουδαπέστη.

Ο Ούγγρος ΥΠΟΙΚ Μιχάλι Βάργκα, σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε την αντίθεση της κυβέρνησής του σε δάνειο, μέσω κοινού δανεισμού των κρατών-μελών της ΕΕ, για την Ουκρανία. Η Βουδαπέστη είπε ότι θα παράσχει διμερή βοήθεια στο Κίεβο.

Να σημειωθεί ότι, χωρίς την έγκριση της Βουδαπέστης, η άντληση κεφαλαίων θα είναι πιο περίπλοκη και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Μαζί, τα κεφάλαια ανέρχονται σε σχεδόν 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της Ουγγαρίας για το 2022.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς δήλωσε πως “η Ουγγαρία θεωρεί επικίνδυνο προηγούμενο ότι η πληρωμή κονδυλίων της ΕΕ στην Ουγγαρία συνδέεται με άλλα, εντελώς άσχετα ζητήματα”, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να έχει πρόσβαση στα χρήματα της ΕΕ. “Αρνούμαστε να εξαρτήσουμε τα κονδύλια της ΕΕ από την αλλαγή της θέσης μας”.