βελιγράδι-συνελήφθησαν-οι-γονείς-του-13-1174111
ΚΟΣΜΟΣ | 04.05.2023 | 21:13

Βελιγράδι: Συνελήφθησαν οι γονείς του 13χρονου μακελάρη – Είναι επιφανείς γιατροί

Βελιγράδι: Γιος επιφανών γιατρών του Βελιγραδίου είναι ο 13χρονος Κόστα Κετσμάνοβιτς που «έσπειρε» τον θάνατο στο μακελειό στο σχολείο Βάντισλαβ Ρίμπνικαρ στην κεντρική συνοικία Βράτσαρ της σερβικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας οκτώ μαθητές και έναν φύλακα.

Ο πατέρας του, Βλάντιμιρ Κετσμάνοβιτς είναι γνωστός ακτινολόγος του Βελιγραδίου, ενώ η μητέρα του Μιλιάνα Κετσμάνοβιτς είναι επίκουρη καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

Η μητέρα και ο πατέρας του αγοριού έχουν συλληφθεί και αναμένεται να κρατηθούν για 48 ώρες. Ο πατέρας κρατείται ως ύποπτος για «διάπραξη εγκληματικής ενέργειας που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια», έγκλημα που τιμωρείται μέχρι και με 12 χρόνια φυλάκισης.

Ο 13χρονος πήρε δύο όπλα τα οποία κατείχε νόμιμα ο πατέρας του και τα οποία είχε κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι με κωδικό, τον οποίο όπως είπε δεν γνώριζε το παιδί. Τελικά με κάποιον τρόπο τον έμαθε και κατάφερε να πάρει τα όπλα στην κατοχή του σκορπώντας το θάνατο.

Μάλιστα η αστυνομία έκανε έρευνα στο συγκεκριμένο ντουλάπι που εντόπισε ακόμα πέντε όπλα τα οποία κατείχε ο επιφανής ακτινολόγος.

Ο Κόστα Κετσμάνοβιτς έχει οδηγηθεί σε εξειδικευμένο τμήμα ψυχιατρικής κλινικής, ενώ δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά καθώς δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη. Ο 13χρονος υπεβλήθη σε τοξικολογικές εξετάσεις που έδειξαν ότι δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή άλλων ψυχοδραστικών ουσιών τη στιγμή που διέπραται το αποτρόπαιο έγκλημα.

Πλέον σύμφωνα με τον ιστότοπο Novosti, το κινητό του παιδιού βρίσκεται υπό εξέταση προκειμένου να φανεί εάν εντοπιστούν νέα στοιχεία.

Τι λέει γειτόνισσα για τους γονείς του 13χρονου

Για τους γονείς του μακελάρη του Βελιγραδίου αλλά και για τον Κόστα Κετσμάνοβιτς, μίλησε στον ιστότοπο Rebublika η Ολιβέρα Λέσκοβατς, γειτόνισσα του ζευγαριού που γνώριζε τον 13χρονο από την ημέρα που γεννήθηκε και όπως είπε ήταν ένα παιδί πάνω από τον μέσο όρο που ήταν σχετικά απρόσιτο από τα άλλα παιδιά.

Όπως είπε η γυναίκα σφίχτηκα η καρδιά της όταν έμαθε για το μακελειό και το τρομακτικό συμβάν, καθώς ο Βλάντιμιρ Κετσμάνοβιτς ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχει γνωρίσει στα 90 της χρόνια. «Όλη η οικογένεια ήταν ένα παράδειγμα. Ήταν οι καλύτεροι γείτονες στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ολιβέρα Λέσκοβατς εξέφρασε τη θλίψη της για τις ενέργειες του 13χρονου που στέρησαν τη ζωή σε τόσα αθώα θύματα και κατέστρεψαν και την ίδια του την οικογένεια. Όσον αφορά τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του Κόστα Κετσμάνοβιτς, ανέφερε πως τον είχε αποδοκιμάσει για την επιλογή του και το γεγονός ότι ο ίδιος είχε μυήσει τον ανήλικο σε αυτό τον κόσμο καθώς πήγαιναν μαζί για σκοποβολή σε πεδία βολής.

«Τον είχα ρωτήσει γιατί έχει τα όπλα, ο Βλάντο και ο Κόστα ντύνονταν συχνά με στολές παραλλαγής και πήγαιναν για paintball. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν έπρεπε να τον παίρνει μαζί του για σκοποβολή. Ωστόσο δεν θα μάθουμε ποτέ τι συνέβαινε στο κεφάλι του παιδιού», είπε ακόμα η γειτόνισσα με δάκρυα στα μάτια.

Τι εξετάζουν οι Αρχές για την επίθεση

Ο  Κόστα Κετσμάνοβιτς περιγράφεται ως εξαιρετικός μαθητής, που είχε πάει σε μουσικό σχολείο για τέσσερα χρόνια, ενώ ασχολιόταν και με τη ρομποτική. Επίσης φέρεται να ασχολιόταν και με τον αθλητισμό καθώς έκανε καράτε από την ηλικία των 5 ενώ έπαιζε και μπάσκετ.

Μάλιστα είχε διακριθεί σε διαγωνισμούς και ήθελε να γίνει αστροφυσικός.

Οι Αρχές αναζητούν ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρα της επίθεσης και ένα σενάριο που εξετάζουν είναι εξαιτίας των επιδόσεών του στα μαθήματα, τα άλλα παιδιά να τον απέφευγαν, να τον κορόιδευαν και να του έκαναν bullying εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν καλός μαθητής.