βέλγιο-ύποπτο-πλοίο-εντοπίστηκε-κοντ-764195
ΚΟΣΜΟΣ | 22.02.2023 | 01:00

Βέλγιο: Ύποπτο πλοίο εντοπίστηκε κοντά σε αιολικά πάρκα και αγωγούς φυσικού αερίου

Έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα ενός ρωσικού «κατασκοπευτικού πλοίου» έχει ξεκινήσει το Βέλγιο, καθώς εντοπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε ζώνες που βρίσκονται αιολικά πάρκα, υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου και καλώδια τηλεπικοινωνιών. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Βόρειας Θάλασσας, Βίνσεντ Φαν Κουίκενμπορν.

«Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή κίνητρα του ρωσικού σκάφους, αλλά δεν είμαστε αφελείς. Κυρίως εάν κινείται ύποπτα κοντά στα αιολικά πάρκα μας, στους αγωγούς αερίου και στα υποθαλάσσια καλώδια και σε άλλες κρίσιμες υποδομές» ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια» των υποδομών αυτών, διαβεβαίωσε. «Το πέρασμα αυτού του πλοίου εντάσσεται αναμφίβολα στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία», εκτίμησε.

«Δεδομένης της ύποπτης στάσης του πλοίου, το οποίο έπλεε χωρίς AIS (Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης), το υποχρεωτικό σύστημα ασφαλείας που επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση της ταυτότητας των πλοίων» οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το ίδιο πλοίο είχε ήδη εντοπιστεί και στα ολλανδικά χωρικά ύδατα, όπως ανέφερε την Δευτέρα η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Ολλανδίας (MIVD).