Βέλγιο: Το 2025 διακόπτονται επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
27
Μάι
Back

Βέλγιο: Το 2025 διακόπτονται επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες

Το Βέλγιο θα κλείσει τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες του μέχρι το 2025, όπως προβλεπόταν, όμως δεν θα κλείσει την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια νέας γενιάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού.

Προβλέπει «επένδυση περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ στην έρευνα για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες» (SMR), διευκρίνισε αυτή η πηγή. Η κυβέρνηση επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 11:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας).

Πότε προβλέπεται η έξοδος

Η σταδιακή έξοδος από την πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνεται από το 2003 σε βελγικό νόμο. Η τελευταία προθεσμία είναι το 2025 και η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα τη σεβαστεί, όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο 2020.

Όμως το θέμα διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχουν κυρίως φιλελεύθεροι (η πολιτική οικογένεια του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο), σοσιαλιστές και οικολόγοι.

Εδώ και ένα μήνα, οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR, ενός από τα επτά κόμματα του συνασπισμού, προειδοποιούσαν κατά του σεναρίου της πλήρους εξόδου που υποστηρίζεται από την υπουργό Ενέργειας, τη φλαμανδή οικολόγο Τίνε φαν ντερ Στρέτεν.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Οι γαλλόφωνοι φιλελεύθεροι του MR ζητούσαν να διατηρηθεί ένα μέρος των σημερινών πυρηνικών δυνατοτήτων υποστηρίζοντας κυρίως ότι οι νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο για την εξασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών ρυπαίνουν υπερβολικά, καθώς παράγουν CO2. Περίπου το 40% του ηλεκτρισμού στο Βέλγιο παράγεται από την πυρηνική ενέργεια.

Τελικά η συμφωνία που επιτεύχθηκε στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση (με έναν εκπρόσωπο από καθένα από τα επτά κόμματα) προβλέπει ότι το Βέλγιο θα επενδύσει «στην έρευνα για τις βιώσιμες και ουδέτερες σε CO2 ενέργειες», περιλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας του μέλλοντος (σ.σ.: τους SMR), μετέδωσε το γαλλόφωνο δίκτυο RTBF.

Ο προϋπολογισμός για την επένδυση σ’ αυτού του τύπου την τεχνολογία είχε ήδη προβλεφθεί, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!