Βαλκάνια: Βροχές και καταιγίδες μετά τον καύσωνα

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που μπορεί  να πλήξουν την  Ουγγαρία, την Σλοβενία την Σερβίας, αλλά και τη χώρα τους, μετά το «κύμα» των υψηλών θερμοκρασιών, εξέδωσαν μετεωρολόγοι από την Κροατία.

Όπως γράφει η «Jutarnji List» και αναμετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου «Β92», η προειδοποίηση για την έκτακτη επιδείνωση του καιρού στις προαναφερθείσες χώρες πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις αρχές, διότι οι καταιγίδες και οι άνεμοι που αναμένεται να εκδηλωθούν κατατάσσονται από τους μετεωρολόγους στην κατηγορία των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται ο καιρός να παρουσιάσει αστάθεια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ενδέχεται να εκδηλωθούν θυελλώδεις άνεμοι, καταιγίδες, καταρρακτώδεις βροχές ακόμα και χαλάζι.

Στη Σλοβενία, η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στη νοτιοανατολική χώρα (40,8 βαθμοί Κελσίου), ενώ σε άλλες έξι περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους 40,2 βαθμούς Κελσίου.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ενημέρωσε το πρακτορείο ειδήσεων «STA» ότι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Τσέλιε (39,7 βαθμοί Κελσίου), το Μάριμπορ (39,6) και το Μπρνικ (38,1).

Σήμερα αναμένεται να εκδηλωθούν άνεμοι σε όλη τη χώρα και να σημειωθούν κατά τόπους βροχές που θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Στη Βουλγαρία, η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι μία από τις πιο ζεστές του έτους, καθώς η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 36 βαθμούς Κελσίου και ενδέχεται να ξεπεράσει και τους 39, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων που μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

Εννέα περιοχές στη χώρα έχουν τεθεί υπό «κόκκινο κώδικα» εξαιτίας της επικίνδυνης ζέστης. Πρόκειται για τις Μοντάνα, Βίντιν, Βράτσα, Πλέβεν, Λόβετς, Ρούσε, Μπλαγκόεβγκραντ, Κιούστεντιλ και Στάρα Ζαγορά, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 35 μέχρι και 38 βαθμούς Κελσίου. Η υψηλότερη θερμοκρασία στη Βουλγαρία, κατά περίοδο καλοκαιριού ήταν 45,2 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 1916.

Στη Ρουμανία, έξι περιφέρειες της χώρας τέθηκαν υπό «πορτοκαλί κώδικα» εξαιτίας της ανυπόφορης ζέστης και της δυσφορίας που αυτή προκαλεί στους πολίτες. Η θερμοκρασία στις περιφέρειες του Άραντ, του Σάτου Μάρε, του Μπίχορ, του Τίμις και του Μεχεντίντι αναμένεται να κυμανθεί από 37 μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΑΝΜ) εξέδωσε «κίτρινο κώδικα» για 18 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, προειδοποιώντας για υψηλές θερμοκρασίες.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΚΑΥΣΩΝΑΣ


Αφήστε μια απάντηση