τυνησία-καταργεί-το-ισλάμ-από-επίσημη-1036851
ΚΟΣΜΟΣ | 22.06.2022 | 09:26

Τυνησία: Καταργεί το Ισλάμ από επίσημη θρησκεία

Ότι ένα σχέδιο συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 25 Ιουλίου δεν θα κατοχυρώνει το Ισλάμ ως «θρησκεία του κράτους», επιβεβαίωσε την Τρίτη, ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαϊέντ..

«Το επόμενο σύνταγμα της Τυνησίας δεν θα αναφέρει ένα κράτος με το Ισλάμ ως θρησκεία, αλλά ότι ανήκει σε μια κοινότητα που έχει ως θρησκεία το Ισλάμ», είπε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Τύνιδας.

Ο Σαϊέντ παρέδωσε το προσχέδιο κειμένου τη Δευτέρα, ένα βασικό βήμα στην προσπάθειά του να αναθεωρήσει το τυνησιακό κράτος αφού διέλυσε την κυβέρνηση και κατέλαβε εκτεταμένες εξουσίες τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που οι αντίπαλοι του αποκάλεσαν πραξικόπημα.

Ο Sadeq Belaid, ο νομικός εμπειρογνώμονας που ηγήθηκε της επιτροπής αναθεώρησης του συντάγματος, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα αφαιρέσει κάθε αναφορά στο Ισλάμ από το νέο έγγραφο σε μια αμφισβήτηση προς τα ισλαμικά κόμματα.

Τα σχόλιά του, εν μέρει αναφερόμενα στον εχθρό του Σαϊέντ, το Ενάχντα, ένα κόμμα εμπνευσμένο από ισλαμιστές που κυριαρχεί στην πολιτική της Τυνησίας από το 2011, πυροδότησε μια έντονη εθνική συζήτηση.

Το πρώτο άρθρο του συντάγματος της Τυνησίας του 2014 – αλλά και του αμέσως προηγούμενου που κατοχυρώθηκε το 1959 – όριζε τη χώρα της Βόρειας Αφρικής ως «ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Το Ισλάμ είναι η θρησκεία του και τα αραβικά είναι η γλώσσα του».

Το έγγραφο του 2014 ήταν το προϊόν ενός συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με κόπο μεταξύ του Ενάχντα και των κοσμικών αντιπάλων του, τρία χρόνια μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπεν Άλι.

Το νέο κείμενο, που δημιουργήθηκε μέσω ενός «εθνικού διαλόγου» που αποκλείει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και μποϊκοτάρεται από την πανίσχυρη συνδικαλιστική συνομοσπονδία UGTT, πρόκειται να εγκριθεί από τον Σαϊέντ μέχρι τα τέλη Ιουνίου πριν τεθεί στους ψηφοφόρους τον επόμενο μήνα.

Αυτό είναι ένα χρόνο αφότου ο πρώην καθηγητής συνταγματικού δικαίου διέλυσε την κυβέρνηση, εδραιώνοντας αργότερα την εξουσία του διαλύοντας το κοινοβούλιο και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του δικαστικού σώματος.