twitter-έκλεισαν-λογαριασμοί-δημοσιογράφω-1109021
ΚΟΣΜΟΣ | 16.12.2022 | 19:39

Twitter: Έκλεισαν λογαριασμοί δημοσιογράφων που επέκριναν τον Έλον Μασκ

Επίθεση κατά του Twitter για λογοκρισία σε δημοσιογράφους εξαπέλυσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας με κυρώσεις την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ.

Η κίνηση του Twitter να αναστείλει τους λογαριασμούς 12 Αμερικανών δημοσιογράφων, που επέκριναν το αφεντικό του, προκάλεσε κατακραυγή και αρκετές ευρωπαϊκές φωνές καταδίκασαν έντονα αυτή την απόφαση, απειλώντας με «κυρώσεις» το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Τα νέα για την αυθαίρετη αναστολή των λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter είναι ανησυχητικά» έγραψε στο Twitter η αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, θυμίζοντας ότι ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμοστεί στους τεχνολογικούς γίγαντες το επόμενο καλοκαίρι, «απαιτεί σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Και προειδοποίησε το Twitter: «Ο Έλον Μασκ πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα».

Έντονες αντιδράσεις από Γαλλία και Γερμανία

Τα πρώτα καταδικαστικά σχόλια για την απόφαση του Ελον Μασκ ήρθαν από τη Γερμανία, με το υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει το πρωί την ανησυχία του.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν πρέπει να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται όποτε βολεύει», έγραψε η Καγκελαρία στον λογαριασμό της στο Twitter, πάνω από ένα στιγμιότυπο οθόνης των λογαριασμών που έχουν ανασταλεί. «Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πρόβλημα με το Twitter», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Μπιούχνερ, έγραψε στο Twitter «μια προσωπική παρατήρηση», σημειώνοντας ότι «η αυθαίρετη αναστολή των λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter είναι απαράδεκτη». «Αν συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη, θα φύγω από αυτή την πλατφόρμα» έγραψε, διευκρινίζοντας ότι έχει λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο Mastodon, ανταγωνιστικό του Twitter, υπενθυμίζοντας ότι αυτό ισχύει και για την κυβέρνησή του.