τσαβούσογλου-είπε-τα-σκόπια-μακεδον-1026112
ΚΟΣΜΟΣ | 27.05.2022 | 17:21

Τσαβούσογλου: Είπε τα Σκόπια… Μακεδονία

Για ακόμη μια ημέρα η τουρκική ηγεσία ασχολείται με την Ελλάδα χωρίς κανένα λόγο, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών, να αποκαλεί τα Σκόπια… Μακεδονία και το λαό τους ως «Μακεδόνες»!

Αιτία για το προκλητικό κρεσέντο Τσαβούσογλου; Η επιμονή της Άγκυρας για μη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας με στόμφο πως «εμείς δεν ζητήσαμε από χώρα να αλλάξει όνομα»!

«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της ‘Μακεδονίας’; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη ‘Μακεδονία’ να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα “εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι”. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επισήμως αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ωστόσο, η Τουρκία ήγειρε αντιρρήσεις λέγοντας ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

«Έχουμε μεταφέρει τα μηνύματά μας πολύ ξεκάθαρα για το θέμα αυτό. Πρέπει να γίνει μια ξεκάθαρη κίνηση με συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Να σημειωθεί πως για να ενταχθεί μια χώρα στους κόλπους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη της Συμμαχίας. Αυτή τη στιγμή η μόνη που ασκεί βέτο είναι η Τουρκία…