τραμπ-γνωρίζω-ακριβώς-τον-νέο-αρχηγό-τ-407097
ΚΟΣΜΟΣ | 01.11.2019 | 18:04

Τραμπ: Γνωρίζω ακριβώς τον νέο αρχηγό του ISIS

Μετά τις απειλές που εξαπολύθηκαν στο επτάλεπτο ηχητικό μήνυμα του ISIS, όπου ανακοινώθηκε ο νέος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «ξέρει ακριβώς» ποιος είναι ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο διάδοχος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει έναν νέο ηγέτη. Γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι», έγραψε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε μήνυμά του στο Twitter, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η τζιχαντιστική οργάνωση επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο του αρχηγού της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, που σκοτώθηκε σε μια αμερικανική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ανακοίνωσε την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, απειλώντας τις ΗΠΑ με αντίποινα για τον θάνατο του Μπαγκντάντι.

Το όνομα αυτό είχε σπανίως αναφερθεί μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπαγκντάντι.

«Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για εκείνον, εκτός του ότι είναι ο κύριος δικαστής του Ισλαμικού Κράτους κι ότι διοικεί την αρχή της σαρία (του ισλαμικού νόμου)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χισάμ αλ Χασέμι, ένας Ιρακινός ειδικός στο Ισλαμικό Κράτος.

Το όνομα του νέου του αρχηγού ανακοίνωσε μέσω των επίσημων προπαγανδιστικών του καναλιών το ISIS, επιβεβαιώνοντας παράλληλα με αυτό τον τρόπο την εξόντωση του αλ Μπαγκντάντι.

Σε επτάλεπτο ηχητικό μήνυμα έγινε, συγκεκριμένα, γνωστό το όνομα που θα είναι επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στο ίδιο μήνυμα επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος του πρώην εκπροσώπου Τύπου της οργάνωσης, Αμπού Χασάν Αλ Μουχαρίρ, σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.

Με απειλές ξεκίνησε η νέα εποχή του ISIS. Το ηχητικό απόσπασμα, πιάνει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο Μπαγκντάντι, από το τελευταίο του μήνυμα που μεταδόθηκε πριν από έναν μήνα.

Σε αυτό ο πρώην αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης καλούσε τους τζιχαντιστές να απελευθερώσουν τους άλλους μαχητές του ISIS από στρατόπεδα και φυλακές, καθώς και να προσηλυτίσουν νέα μέλη στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Ακόμη στο μήνυμα, το οποίο μετέδωσε ο Αμπού Χάμζα αλ Κουράσι, ξεκαθαρίζεται ότι η δράση των τζιχαντιστών θα συνεχιστεί εντός και εκτός Μέσης Ανατολής.

«Να μην χαίρονται οι ΗΠΑ με την εξέλιξη του θανάτοτου Μπαγκντάντι», επισημαίνεται ακόμη με απειλητικό τόνο.