Τουρκικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Τουρκικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο στήνει και πάλι η Τουρκία καθώς έστειλε στην Κυπριακή ΑΟΖ τρία πολεμικά πλοία. Αφορμή αυτή τη φορά είναι οι έρευνες που εκτελούσε στην περιοχή το πλοίο Nautical Geo για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Το πλοίο μετά τις παρενοχλήσεις που δέχτηκε από τα τουρκικά πλοία βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό ΣΙΓΜΑ στην περιοχή που κινούνταν το Nautical Geo πλέουν τις τελευταίες ώρες δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ τα τουρκικά πλοία δεν επιτρέπουν τίποτα να πλησιάσει.

Την ίδια ώρα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από χθες η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

Το χρονικό της παρενόχλησης του Nautical Geo

Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.

Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μαζί με τουρκικά πολεμικά.

Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει.

Συνεπώς, από τις δύο του μήνα μέχρι την επομένη ημέρα, την Κυριακή, το Oruc Reis έκοβε βόλτες ανενόχλητο.

Η τελευταία πληροφόρηση, καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!