Categories: Κόσμος

Τουρκικά παζάρια για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να αλλάξει στάση αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και έχει αρχίσει τα παζάρια.

Ο Τούρκος Πρέσβης στη Γαλλία Αλί Ονανέρ δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η χώρα του δεν έχει «επί της αρχής αντίρρηση» ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι ως «ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός στρατός αυτής της συμμαχίας» περιμένει από τους εταίρους της «να επιβεβαιώνουν ότι ενεργούν ως σύμμαχοι σε όλους τους τομείς».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και, κυρίως, στη θέση της Σουηδίας και της Φινλανδίας έναντι «των τρομοκρατών του PKK» υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία που βλέπει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, αφού ως τέτοια είναι αναγνωρισμένη τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς τι ακριβώς ζητά η Τουρκία για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία ανέφερε ότι “περιμένουμε από όλους τους συμμάχους μας να σταματήσουν την επιείκεια, τη συνεργασία ή τη στήριξη προς το ΡΚΚ. Και δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι αποκαλώντας το ΡΚΚ με άλλες ονομασίες απαλάσσεται από την υποχρέωση μη στήριξης της τρομοκρατίας. Η ιδέα του να μην υποστηρίζουν την τρομοκρατία είναι αυτό που πρωταρχικά περιμένουμε”

Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρέσβης διευκρίνισε ότι «η επιστροφή των τρομοκρατών» που διαμένουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν αποτελεί από μόνη της προϋπόθεση για την έγκριση από την Τουρκία της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και ζήτησε αλλαγή «της γενικής προσέγγισης, για παράδειγμα, της Σουηδίας, αναφορικά με το PKK».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα ως προς το αν προβλέπεται επανάληψη των διαπραγματεύσεων του Κιέβου με τη Μόσχα στο τουρκικό έδαφος ο Ονανέρ είπε: «Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή τέτοια διαπραγμάτευση δεν φαίνεται δυνατή. Μια αισιόδοξη προσέγγιση θα επέτρεπε να ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνειδητοποιήσουν ότι θα είναι καλύτερο να διαπραγματευτούν”.

Ερωτηθείς για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τον ρόλο τους στον πόλεμο που διεξάγεται, ο Πρέσβης ανέφερε ότι η Τουρκία εξήγαγε σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού κατά τρόπο απολύτως διαφανή, πολλούς μήνες πριν από την ρωσική επίθεση».

Ερωτήθηκε ακόμη για την αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ με τον δημοσιογράφο να αναφέρεται στη σημασία της για τις νατοϊκές επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Συρία.

Ο Τούρκος Πρέσβης ανέφερε: “Όπως είπα και προηγουμένως η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός, ο πιο αναγκαίος εταίρος του ΝΑΤΟ. Σε κάθε νατοϊκή επιχείρηση η Τουρκία προσφέρει τα μέσα της και παρέχει τη στήριξή της σε αυτές τις επιχειρήσεις, μπορούμε να αναφερθούμε σε πολυάριθμες νατοϊκές επιχειρήσεις στις οποίες συνέβαλε η Τουρκία ή κατά τις οποίες οι τουρκικές βάσεις χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ .”

Comments are closed.


Recent Posts

Άρτα: Βρέθηκε ο 29χρονος που πυροβόλησε τον πεθερό του

Εντοπίστηκε τελικά μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας ο 29χρονος άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον πεθερό του στην Άρτα.…

8 λεπτά ago

ΔΕΘ: Σκέψεις για πολιτικό restart με πακέτο μέτρων μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Φυγή προς τα μπρος με ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων από τη ΔΕΘ. Το σχέδιο για «φυγή προς τα μπρος», μετά…

22 λεπτά ago

ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές 14 επιδομάτων του Αυγούστου (ημερομηνία)

Στην πληρωμή 14 επιδομάτων για το μήνα Αύγουστο θα προχωρήσει ο ΟΠΕΚΑ. Οι πληρωμές θα γίνουν στα τέλη του μήνα. …

37 λεπτά ago

Πίνετε αλκοόλ στον ήλιο; Οι κίνδυνοι που απειλούν το δέρμα σας

Πως επηρεάζει το δέρμα το αλκοόλ και ο συνδυασμός του με τον ήλιο. Τι κίνδυνοι υπάρχουν. Οι πιθανές επιπτώσεις σε…

1 ώρα ago

Καιρός: Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σήμερα-Αναλυτική πρόγνωση

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανόν από χαλαζοπτώσεις στη Μακεδονία, τη…

2 ώρες ago

Πού θα διενεργούνται δωρεάν rapid test σήμερα Σάββατο 13 Αυγούστου

Σε 25 σημεία θα βρίσκονται για δωρεάν rapid test σε πολίτες σήμερα, Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, οι Κινητές Ομάδες Υγείας…

2 ώρες ago