τουρκία-τρίτη-αύξηση-του-κατώτατου-μι-1111895
ΚΟΣΜΟΣ | 22.12.2022 | 17:08

Τουρκία: Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε… έναν χρόνο

Ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία, που αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 84% σε ετήσια βάση, θα αυξηθεί για τρίτη φορά σε έναν χρόνο από την 1η Ιανουαρίου και θα ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 8.500 τουρκικών λιρών (περίπου 455 δολάρια), ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάνω από το 40% των Τούρκων ζει με τον κατώτατο μισθό. Αυτός ανερχόταν σε 2.826 τουρκικές λίρες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή ήταν λίγο λιγότερο από 300 δολάρια τότε.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 4.253 τουρκικές λίρες τον Ιανουάριο φέτος και σε 5.500 τον Ιούλιο, παραμένοντας πάντως σε ανεπαρκές επίπεδο για τη διαβίωση στις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη.

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα διανύει μια «κρίσιμη περίοδο», λιγότερο από έξι μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη, ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε για την «ταχεία πτώση του πληθωρισμού από το τέλος του μήνα». «Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό 20% ως το τέλος του ερχόμενου έτους», δεσμεύτηκε.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει 9.500 τουρκικές λίρες τον μήνα, αλλά ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία. «Δυστυχώς, έπειτα από σειρά συναντήσεων, εργαζόμενοι και εργοδότες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ποσό», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κρίνοντας τον συμβιβασμό «λογικό».

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε ήδη τον Νοέμβριο στην Τουρκία για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021, στο 84,4% σε ετήσια βάση έναντι 85,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων εκτιμά ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος, καθώς το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του την χρονιά που φεύγει.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ