Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα και ο Ερντογάν ψάχνει εχθρούς - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
23
Νοέμβριος
Back

Τουρκία: Σε ελεύθερη πτώση η λίρα και ο Ερντογάν ψάχνει εχθρούς

«Θα εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η πανδημική κρίση για να επανακάμψουμε» δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος την ώρα που το εθνικό νόμισμα της χώρας του γκρεμίζεται.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα βουτιά 15%, γεγονός που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της, με την κατρακύλα να προκύπτει μετά από δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για επιθετικές ενέργειες κατά της χώρας του και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Η ανησυχία, πάντως, για την κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες φαίνεται πως αυξάνεται και στον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε με δηλώσεις του να εμφανιστεί ηγετικός.

Αφού ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές στη χώρα θα γίνουν το 2023, απορρίπτοντας το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για πρόωρες κάλπες αφού «μόνο οι πρωτόγονες φυλές κάνουν κάθε 15 – 20 μήνες εκλογές», ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας μίλησε για «εντολοδόχους» που παίζουν παιχνίδια με το τουρκικό νόμισμα.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στις επενδύσεις, την παραγωγή, τις εξαγωγές, την εργασία και την ανάπτυξη» σημείωσε για να προσθέσει «σαν χώρα έχουμε γνώση και εμπειρία στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων και είμαστε αποφασισμένοι να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που δημιουργεί η σημερινή κρίση».

«Βλέπουμε τα παιχνίδια που παίζουν εκείνοι που προσπαθούν να πιέσουν τη χώρα μας οικονομικά, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και έχουν τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά με τα δικά μας σχέδια» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε «έχουμε δει το ίδιο παιχνίδι σε πολλά διεθνή περιστατικά, αλλά έχουμε ανταπεξέλθει σε κάθε μάχη που έχουμε δώσει. Όπως απελευθερώσαμε τη χώρα μας από τόσες παγίδες έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα βγει νικήτρια από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής απελευθέρωσης με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη του έθνους μας».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!