τουρκία-ο-φατίχ-ερμπακάν-απειλεί-να-κα-837352
ΚΟΣΜΟΣ | 20.09.2022 | 19:23

Τουρκία: Ο Φατίχ Ερμπακάν απειλεί να κατεβάσει τις ελληνικές σημαίες από τα νησιά του Αιγαίου

Από την πρωτοφανή ανθελληνική ρητορική της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Φατίχ Ερμπακάν, γιος του πρώην πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Νετσμετίν Ερμπακάν, και πρόεδρος του «Κόμματος Ευημερίας και Πάλι», ο οποίος μιλώντας σε υποστηρικτές του, δεσμεύτηκε ότι δεν θα αφήσει καμία σημαία να κυματίζει στα «υπό ελληνική κατοχή», νησιά του Αιγαίου!

Μάλιστα, ο Φατίχ Ερμπακάν εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «τα 18 νησιά και τους βράχους, που κατέλαβε παράνομα η Ελλάδα» αναφέροντας ότι «η πατρίδα μας είναι υπό ελληνική κατοχή εδώ και χρόνια, αλλά εξακολουθούν να λένε “μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”. Οταν έρθουμε ξανά στην εξουσία δεν θα αφήσουμε ελληνική σημαία σε αυτά τα νησιά και σε αυτούς τους βράχους όπως ο δάσκαλός μας Ερμπακάν έδωσε την εντολή για την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο».

Ο Φατίχ Ερμπακάν πέταξε το γάντι στον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας: «Εδώ και 20 χρόνια, αυτή η νύχτα δεν έχει έρθει… Στο Αιγαίο κατέλαβαν τη γη μας, έβαλαν στρατιώτες και σημαίες. Γιατί δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα εναντίον τους;». Προκάλεσε δε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κλείσει την αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ σε αντίποινα για την άρση από τις ΗΠΑ του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. «Υπήρξε χαλάρωση το 2020 και από το 2023 αίρουν τελείως το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, απελευθερώνοντας το εμπόριο όπλων. Το εμπάργκο στην Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου; Οχι, συνεχίζεται. Υπάρχει κάτι τέτοιο, για όνομα του Θεού; Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μήνυμα λέγοντας, “Το καταδικάζουμε σθεναρά”. Το κάνω κι εγώ ήδη. Με καταδίκη; Ως κυβέρνηση, πρέπει να κάνετε ένα βήμα, βήμα προς βήμα. Τι βήμα να κάνεις; Πας και κλείνεις την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Αμερικής στα Αδανα».

Εκτός από πρώην πρωθυπουργός, ο Νετσμετίν Ερμπακάν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπουλέντ Ετσεβίτ το 1974 και ο ιθύνων νους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καθώς – όπως αποκάλυψε ο ίδιος – λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του, έδωσε την εντολή για τον Αττίλα. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός υπήρξε όμως και ο μέντορας του σημερινού Τούρκου προέδρου, ο οποίος το 1994 εξελέγη ως υποψήφιος του Κόμματος Ευημερίας, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, και θεωρούνταν εκείνη την εποχή και μέχρι την απαγόρευση από το συνταγματικό δικαστήριο του κόμματος ως ο αδιαφιλονίκητος διάδοχος του Ερμπακάν.