τουρκία-ανοίγει-νέο-μέτωπο-κατά-της-δύ-925708
ΚΟΣΜΟΣ | 22.10.2022 | 13:59

Τουρκία: Ανοίγει νέο μέτωπο κατά της Δύσης – Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ως προστάτης της Σαουδικής Αραβίας στη διαμάχη που προέκυψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου θέλει να εμφανιστεί η Τουρκία.

Βλέπουμε μία χώρα να έρχεται και να απειλεί ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία. Αυτός ο εκφοβισμός δεν είναι σωστός” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθαρίζει πως η απόφασή της δεν αλλάζει. Θα υπάρξουν συνέπειες εναντίον του Ριάντ εάν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. “Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος. Πιστεύουμε ότι ήταν μία απόφαση χωρίς όραμα. Ο Πρόεδρος πρόκειται να επανεξετάσει τη σχέση του με την Σαουδική Αραβία” σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ.

Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική ηγεσία δεν κρύβει την ενόχλησή της και για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Ελλάδα, ενώ στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε και η Γαλλία. Με αφορμή την καταδίκη της Lafarge και της παραδοχής της πως κατέβαλε εκατομμύρια δολάρια στην ISIS, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό ένα εργοστάσιο της στη Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την γαλλική εταιρεία τσιμέντου πως αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς υποστήριξης της τρομοκρατίας. Και τους Γάλλους ότι λένε ψέματα.

Όταν είπα πώς η Lafarge είχε ανοίξει τούνελ με μπετόν, οι Γάλλοι δεν το κατάλαβαν. Το είπα και στον κύριο Μακρόν. Αλλά δείτε τώρα, στο γαλλικό κοινοβούλιο ζήτησαν από τον Μακρόν να λογοδοτήσει. Έχει γίνει το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα της Γαλλίας αυτή τη στιγμή. Γιατί το κερί του ψεύτη καίει μέχρι να νυχτώσει, κι αυτό το ψέμα δεν κράτησε” δήλωσε ο Ερντογάν.

Σε ομιλία του στο συνέδριο Επικοινωνίας των χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μάχεται σώμα με σώμα τους τους τρομοκράτες της ISIS αλλά παρ’ όλα αυτά αυτή είναι που πέφτει θύμα συκοφαντίας. Επιπλέον αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην ισλαμοφοβία της Δύσης. “Από την Παλαιστίνη μέχρι το Κασμίρ, από την Κύπρο μέχρι τη Δυτική Θράκη, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις επιθέσεις χωρίς να αυξήσουμε τη συνεργασία μας” είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την Ουάσινγκτον, και το Βερολίνο καταδίκασε την επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Ο Ερντογάν επιμένει, ενώ δεν δίστασε να εκβιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-16, με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία. “Τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά, αλλά οι πόρτες των προκλήσεων κλειστές“, ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.