Τούρκοι: Ετοιμάζουν γεωτρήσεις στη Μεσόγειο με αμερικανική «βοήθεια»

Η τουρκική εφημερίδα “Γενί Ακίτ” ισχυρίζεται ότι η εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, TPAO συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου, Rowan Companies PLC RDC.N., προκειμένου να διεξάγει δύο γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους του 2018.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, τη σχετική ανακοίνωση για τη συμφωνία έκανε η ίδια η εταιρεία, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, ενημερώνοντας το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το νέο γεωτρύπανο, με το όνομα ‘Rowan Norway’, που αποτελείται από δύο πλατφόρμες, αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνές του του προς τα τέλη του 2018 και θα επιχειρήσει για συγκεκριμένο διάστημα 100-140 ημερών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

“Ανταρσία” του νορβηγικού πληρώματος στον “Πορθητή”

Από αναβολή σε αναβολή βαίνει η γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα προβλήματα να συσσωρεύονται μετά και τις πληροφορίες για παραίτηση του νορβηγικού, επιστημονικού προσωπικού του πλωτού γεωτρύπανου.

Πληροφορίες του sigmalive αναφέρουν πως οι Τούρκοι ζήτησαν μείωση του ημερήσιου κόστους εργασίας των τριών βοηθητικών πλοίων, προφανώς εξαιτίας και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας. Ωστόσο, από την πλευρά τους οι Νορβηγοί φαίνεται να απάντησαν ότι, προκειμένου να συνεχίσουν την υποστήριξή τους, θα πρέπει να ακυρωθούν οι όποιες επόμενες αμφισβητούμενες γεωτρητικές τους θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν 12 υπεργολάβοι του γεωτρύπανου, που είναι βοηθητικές υπηρεσίες από θυγατρικές αμερικανικών & γαλλικών κυρίως ιδιωτικών εταιρειών που πιέζονται από τις Κυβερνήσεις τους να σκληρύνουν την στάση τους και να προπληρώνονται σε δολάρια και όχι σε τουρκικές λίρες, όπως επιδιώκει ο Ερντογάν. Προς το παρόν, το γεωτρύπανο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Λιμάνι της Αττάλειας.

Πηγή: ant1news.gr

ΚΟΣΜΟΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΤΟΥΡΚΟΙ, ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!