τουλάχιστον-22-νεκροί-από-τις-πλημμύρες-217030
ΚΟΣΜΟΣ | 18.05.2014 | 19:00

Τουλάχιστον 22 νεκροί από τις πλημμύρες σε Σερβία και Βοσνία – Μεταβαίνουν άνδρες της ΕΜΑΚ

Περισσότερα από 22 άτομα σκοτώθηκαν στη Σερβία και στη Βοσνία, στις χειρότερες πλημμύρες εδώ και έναν αιώνα. Χιλιάδες άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ ολόκληρες πόλεις απειλούνται από την άνοδο των υδάτων.

Δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν τρόφιμα, γεννήτριες και σωστικές λέμβους προσγειώθηκαν την Κυριακή στη Σερβία στο πλαίσιο επιχείρησης αρωγής μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία και τη Βοσνία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων.

Ελικόπτερα απομακρύνουν τους κατοίκους των περιοχών Σαμάτς και Μοντρίτσα, ενώ φορτηγά μεταφέρουν τρόφιμα στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο.

Περίπου 1.000 άτομα, ανάμεσά τους και μωρά, καθώς και έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από την περιοχή Ζελζένιο Πόλζε στην κεντρική Βοσνία, όπου εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τις κατολισθήσεις.

Ο σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν νεκροί αν και αρνήθηκε να ανακοινώσει πόσοι θάνατοι από τις πλημμύρες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, δηλώνοντας ότι οι αρχές δεν θα προβούν σε καμία ανακοίνωση όσο διαρκούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και μέχρι να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν βρεθεί οι σοροί τριών ατόμων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά, αν δεν φτάσουν σύντομα τα σωστικά συνεργεία σε όλες τις περιοχές που πλημμύρισαν.

Η πόλη Ομπρένοβατς που έχει 24.000 κατοίκους και βρίσκεται 32 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς που ανέφερε ότι «στο κέντρο της πόλης Ομπρένοβατς το νερό έφτασε μέχρι τον τέταρτο όροφο των πολυκατοικιών».

Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες για να σωθούν οι πόλεις Σάμπατς, Μπάριτς και Σρέμσκα Μίτροβιτσα οι οποίες απειλούνται από τα νερά του ποταμού Σάβα που υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Σάβα ξεπέρασε κατά 6,5 μέτρα το όριο ασφαλείας, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Από χθες βράδυ ο στρατός, η πυροσβεστική, η αστυνομία και χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη τη Σερβία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης, προσπαθούν με αναχώματα από τσουβάλια με άμμο να συγκρατήσουν το νερό στην κοίτη του ποταμού. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρίσκεται στο Σάμπατς και βοηθάει στην εκκένωση του πληθυσμού. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες από τις πόλεις που απειλούνται φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στο Βελιγράδι και σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Η κυβέρνηση της Σερβίας απηύθυνε έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό, αντλίες νερού, βάρκες και τρόφιμα.

Στη Σερβία ήδη βρίσκονται σωστικά συνεργεία από τη Ρωσία, τη Σλοβενία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, ενώ αναμένεται να φτάσουν ειδικές ομάδες διάσωσης από την Αυστρία και τη Γερμανία.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, είναι επείγουσα ανάγκη τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα στους αποκλεισμένους, οι οποίοι δεν διαθέτουν πόσιμο νερό και τροφή.

Πολλές περιοχές που πλημμύρισαν στη δυτική Σερβία δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης διέκοψε την παροχή για λόγους ασφάλειας. Επίσης, μία μονάδα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Νίκολα Τέσλα» στο Ομπρένοβατς πλημμύρισε και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Διασώστες της ΕΜΑΚ έτοιμοι να επέμβουν αν τους ζητηθεί

Σε πλήρη ετοιμότητα από το πρωί, βρίσκεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά από εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, για άμεση αποστολή στην Σερβία, προκειμένου να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στο έργο διάσωσης και αποκατάστασης σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις φοβερές πλημμύρες των τελευταίων ημερών.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, έχουν γίνει ήδη επαφές μέσω της διπλωματικής οδού μεταξύ των δύο χωρών και εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις αρχές της Σερβίας, θα αναχωρήσουν αμέσως 25 άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα, με πλήρη διασωστικό εξοπλισμό και αντλίες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

Βοήθεια από Ρωσία και ΕΕ για τις πλημμύρες στα Βαλκάνια

Η στάθμη των ποταμών συνεχίζει να ανεβαίνει στο Βελιγράδι και στα δυτικά προς τα σύνορα με τη Βοσνία και απειλεί υδροηλεκτρικούς σταθμούς, όπου εθελοντές μαζί με τον στρατό κατασκευάζουν φράγματα από σάκους άμμου.

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Σερβία και περί τις 150.000 στη Βοσνία, όπου τεράστιες εκτάσεις βρίσκονται κάτω από το νερό.

Σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια, αντλίες νερού και γεννήτριες έχουν προσφερθεί από αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπως επίσης και οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Σλοβενία, Κροατία και Μαυροβούνιο.

Εκκένωση της πόλης Ομπρένοβατς ζήτησε ο πρωθυπουργός

Την πλήρη εκκένωση της πόλης Ομπρένοβατς ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή τη συγκεκριμένη περιοχή που πλήττεται από τις καταστροφικές πλημμύρες. «Μη μας αναγκάσετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας» είπε στους κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Βούτσιτς περιόδευσε στις πλημμυρισμένες περιοχές με βάρκα και διαπίστωσε το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των ποταμών.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Πρέπει να εκκενωθεί η πόλη» δήλωσε.

Από τον δήμο Ομπρένοβατς απομακρύνθηκαν 2.510 κάτοικοι και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης άλλων 1.400 ανθρώπων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για έναν αγνοούμενο.

Πλημμύρισαν συνολικά 900 κτίρια και επλήγησαν άλλα 1.388, σύμφωνα με τα στοιχεία του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών. Τα νερά του ποταμού Κολουμπάρα απειλούν τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το Βελιγράδι.

Ο σέρβος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων.

«Μην μας αναγκάζετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας και μην βάζετε σε κίνδυνο τις ζωές των διασωστών» είπε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι στον δήμο Ομπρένοβατς κινδύνευσαν πολλές ανθρώπινες ζωές και ζήτησε από τους κατοίκους να μην παραμένουν στις στέγες σπιτιών και στα μπαλκόνια αρνούμενοι τη βοήθεια των ομάδων διάσωσης, επειδή υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντάβενπορτ δήλωσε από την πόλη Σουμπότιτα ότι αναμένεται βοήθεια από την ΕΕ στους πληγέντες κατοίκους της Σερβίας ότι η Γερμανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία αποστέλλουν ειδικούς και αντλίες.

Τεράστιες καταστροφές

Σε μία πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος των καταστροφών, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Βέλιμιρ Ίλιτς, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε χρόνια προκειμένου να ανακάμψει η γεωργία της χώρας.

«Αυτό συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό, όπως θα φανεί μετά και την αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών. Θα χρειαστούν σίγουρα τέσσερα με πέντε χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία από αυτό» είπε στη σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS).

Όπως εξήγησε, οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και οι άνθρωποι υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές. Σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και διεξάγονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον καλό συντονισμό μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, οργανισμών και πολιτών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πολύ κακή κατάσταση που προκλήθηκε δεν οφείλεται σε ελαττωματικά συστήματα προστασίας από τις πλημμύρες, αλλά στα αφύσικα υψηλά επίπεδα υδάτων, που δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν.

Μεγάλη κινητοποίηση

Μέχρι τώρα 6.175 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 20 τραυματίστηκαν και ένας άνθρωπος αγνοείται.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν 1.654 πυροσβέστες και διασώστες με 365 οχήματα και 50 λέμβους.

Ακόμη, στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 75 μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 22 οχήματα, 75 μέλη της ειδικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με 19 οχήματα, 333 μέλη των ειδικών δυνάμεων με 36 οχήματα, 494 μέλη των ενόπλων δυνάμεων με επτά ελικόπτερα, 39 οχήματα και 21 λέμβους, καθώς και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και υπάλληλοι σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην πόλη Βάλιεβο, όπου από τις πλημμύρες προκλήθηκαν καταστροφές σε κτίρια και σε υποδομές, η κατάσταση σταθεροποιείται, καθώς η στάθμη των υδάτων του ποταμού Κολουμπάρα άρχισε να υποχωρεί.

Στο δήμο Ουμπ, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, έχουν πληγεί 18 χωριά με 4.000 νοικοκυριά και περίπου 7.000 κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς στέγη. Ζημιές έχουν υποστεί 10 δρόμοι, μήκους 10 χιλιομέτρων, σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 10 χιλιομέτρων, 25 γέφυρες, 10 υποσταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και 80 καταστήματα.

Ο δήμος Κρούπανι έχει αποκοπεί καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους και οι κάτοικοι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς τηλεφωνική σύνδεση.

Από τα νερά του ποταμού Τσρνιτσα πλημμύρισε το χωριό Γκλάβιτσα και εκκενώθηκαν 300 κάτοικοι.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε κτίρια, κατοικίες, οδικούς άξονες και αγροτικές καλλιέργειες στους δήμους Οσέτσινα, Λάικοβατς, Λιγκ, Λιουμπόβιγια, Τσάτσακ, Πόζεγκα, Τόπολα, Αραντζέλοβατς.

Πηγή: tovima.gr