τόμας-φρίντμαν-απερίσκεπτη-επικίνδ-1055548
ΚΟΣΜΟΣ | 02.08.2022 | 19:41

Τόμας Φρίντμαν: «Απερίσκεπτη, επικίνδυνη και ανεύθυνη η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Ως «εντελώς απερίσκεπτο, επικίνδυνο και ανεύθυνο» χαρακτηρίζει το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν ο Τόμας Φρίντμαν μέσα από άρθρο του στους New York Times.

«Τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει από αυτό», σημειώνει ο αρθρογράφος, και συνεχίζει: «Η Ταϊβάν δεν θα καταστεί πιο ασφαλής ή περισσότερο ευημερούσα λόγω αυτής της καθαρά συμβολικής επίσκεψης». Αντιθέτως, είναι «πολλά» τα «άσχημα» που «θα μπορούσαν να συμβούν»: μεταξύ αυτών ακόμη και το ενδεχόμενο μιας κινεζικής στρατιωτικής απάντησης που θα μπορούσε όμως να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε έμμεσες συγκρούσεις με την Κίνα και τη Ρωσία ταυτόχρονα, δυο δυνάμεις που, όπως υπενθυμίζει ο Φρίντμαν, διαθέτουν και πυρηνικά.

Ο αρθρογράφος των New York Times αναφέρεται, όμως, και στην στάση των Ευρωπαίων. «Εάν νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ – που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο έναν άλλο υπαρξιακό πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία – θα ενωθούν μαζί μας εάν ξεσπάσει μια σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την Ταϊβάν, μια σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από αυτήν την περιττή επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, τότε δεν διαβάζετε σωστά τις διεθνείς εξελίξεις», σημειώνει.

Ο Φρίντμαν θεωρεί η χρονική στιγμή για μια τέτοια επίσκεψη δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει. Και σε ιδιωτικές συζητήσεις, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν πολύ περισσότερο για την ηγεσία της Ουκρανίας από ό,τι δείχνουν δημόσια. Υπάρχει βαθιά δυσπιστία ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος των New York Times.

Παράλληλα, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Πούτιν μπορεί ακόμη και να κάνει χρήση πυρηνικών εάν δει τις ρωσικές δυνάμεις να χάνουν στο ουκρανικό μέτωπο, όπως αναφέρεται.

«Ωστόσο, εν μέσω όλων αυτών, εμείς θα διακινδυνεύσουμε μια σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα για την Ταϊβάν λόγω μιας αυθαίρετης, επιπόλαιης επίσκεψης της προέδρου της Βουλής;», διερωτάται ο Τόμας Φρίντμαν, παίρνοντας σαφώς θέση ενάντια σε μια τέτοια επίσκεψη, ενάντια στην οποία έχει άλλωστε πάρει θέση ανοιχτά και η ίδια η διοίκηση Μπάιντεν δια στόματος του ιδίου του προέδρου καθώς και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.