Το Βατικανό τα βάζει με τη δήμαρχο Ρώμης: «Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί»

Στη μάχη που έχει ανοίξει γύρω από τη νέα δήμαρχο της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι από το κίνημα M5S του Μπέπε Γκρίλο προστέθηκε κι άλλος ένας, μεγάλης βαρύτητας, πολέμιος: Η Αγία Έδρα, με την επίσημη εφημερίδα του Βατικανού να παρουσιάζει την Αιώνια Πόλη σε «κατάσταση εγκατάλειψης».

H ίδια η Ράτζι δεν συμμετείχε, τελικά, σε εκδήλωση στο Βατικανό μετά το άρθρο, ακυρώνοντας επίσης κάθε δημόσια εμφάνιση αυτές τις ημέρες.

«Στην πρωτεύουσα, αποδεικνύοντας την κατάσταση εγκατάλειψης, αρκούσαν λίγα λεπτά βροχής για να πλημμύρισουν και να παραλύσουν πολλά τμήματα, να πέσουν δέντρα, να υπάρξουν ζημιές σε αυτοκίνητα και να μπει σε σοβαρό κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των πολιτών» γράφει η εφημερίδα Osservatore Romano του Βατικανού, δείχνοντας στη «χρόνια έλλειψη στον τομέα της καθαριότητας».

Πρόκειται για ασυνήθιστα έντονη επίθεση από την άλλη όχθη του Τίβερη. Λίγο αργότερα ήρθε κι η επιβεβαίωση πως η Ράτζι δεν θα έπαιρνε μέρος σε εκδήλωση στης καθολικής ACR στο Βατικανό, που ήταν μία από τις υψηλές προσκεκλημένες. Όπως επιπλέον αναφέρει η Repubblica, η δήμαρχος ακύρωσε κάθε δημόσια εμφάνιση αυτές τις ημέρες.

Η υπόθεση Ράτζι ξεκίνησε από το πιεστικότερο πρόβλημα της Ρώμης, τα σκουπίδια -η επιλογή της για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η Πάολα Μουράρο, είχε προηγουμένως μπει στο στόχαστρο έρευνας της εισαγγελίας αλλά το κόμμα της δημάρχου, το M5S, είχε «καθυστερήσει» να το παραδεχθεί.

Η Ράτζι είναι η πρώτη από το κόμμα που εξελέγη σε θέση εξουσίας και, αναγκαστικά, έχει γίνει συμβολικά η δοκιμασία της δυνατότητας διακυβέρνησης του «άφθαρτου M5S». Η υπόθεση ρίχνει έτσι τεράστιο βάρος στο κόμμα -η διαχείρισή της, με αρχική «υποβάθμιση» των αναφορών για την εισαγγελική έρευνα έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα του.

Εξίσου σημαντικό είναι και το πλήγμα από τις επικρίσεις στο πώς αντιμετώπισε ο ίδιος ο κομματικός μηχανισμός το σκάνδαλο, με τον Γκρίλο να εμφανίζεται -όπως του επιρρίπτουν οι επικριτές του- να μοιράζει «ρόλους και ευθύνες» στα κομματικά στελέχη, καλώντας τους μεν να ζητήσουν συγγνώμη και τους δε να υπερασπιστούν την Ράτζι.

Απαντώντας σε αυτές τις επικρίσεις, ο Γκρίλο ανέφερε σε κείμενο-παρέμβασή του που δημοσιεύτηκε στην Corriere ότι «δεν είμαστε τέλειοι, αλλά δεν σταματούμε».

Η συγκυρία είναι καίρια για το M5S: Έχοντας λάμψει στις δημοτικές εκλογές, με μεγαλύτερο τρόπαιο τον ίδιο το δήμο της πρωτεύουσας, και όντας ισχυρό στις δημοσκοπήσεις ψάχνει τον βασικό του υποψήφιο για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο οποίος θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Ενδιάμεσα, ετοιμάζεται επίσης για το δημοψήφισμα πριν το τέλος του χρόνου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τις συνταγματικές αλλαγές, θέλοντας να γίνει συνώνυμο της εκστρατείας του «όχι».

ΚΟΣΜΟΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΡΩΜΗ, ΒΑΤΙΚΑΝΟ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΡΑΤΖΙ, ΔΗΜΟΣ ΡΩΜΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!