το-παραδεισένιο-αλλά-και-πιο-δύσοσμο-136354
ΚΟΣΜΟΣ | 29.11.2015 | 20:57

Το παραδεισένιο, αλλά και πιο δύσοσμο «σκουπιδονήσι» στον κόσμο

Παρθένες, λευκές παραλίες με κρυστάλλινα νερά στον Ινδικό ωκεανό. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε για  τις Μαλδίβες Νήσους. Είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο που έχει ως θρησκεία το Ισλάμ με πληθυσμό 343 χιλιάδες κατοίκους. Το όνομά του πιστεύεται ότι προήλθε από το σανσκριτικό mālādvīpa, που σημαίνει «γιρλάντα νησιών» αλλά με την πάροδο των χρόνων επικράτησε η θεωρία ότι ονομάστηκε έτσι από το  Maale Dhivehi Raajje δηλαδή «Το Νησιωτικό Βασίλειο υπό την εξουσία του Μαλέ», που αποτελεί τοπική ονομασία των Μαλδίβων.

Φιλοξενεί πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Με αποτέλεσμα αυτός ο μικρός επίγειος παράδεισος να μετατρέπεται σε μια απέραντη έκταση σκουπιδιών που δεν γίνονται ορατά με την πρώτη ματιά. Έχει υπολογιστεί ότι παράγονται 330 τόνοι σκουπιδιών ημερησίως μόνο από τους τουρίστες. Που πάνε όλα αυτά τα απορρίμματα; Και γιατί οι μόνιμοι κάτοικοι το αναφέρουν ως «Σκουπιδονήσι»;

Τέσσερα μόλις μίλια δυτικά της πρωτεύουσας των Μαλδίβων, το Μάλε, φαίνονται πυκνά σύννεφα καπνού. Προέρχονται από το νησί Thilafushi ή αλλιώς «Σκουπιδονήσι», που αποτελεί την χωματερή των Μαλδίβων Νήσων.

Οι τοξικοί καπνοί προέρχονται από την ασταμάτητη καύση απορριμμάτων. Σωροί από «καταναλωτικά συντρίμμια», όπως μπουκάλια, σακούλες, πλαστικά δεν θυμίζουν σε τίποτα το ειδυλλιακό τοπίο που βρίσκεται μια ανάσα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα της χωματερής.

Το Thilafushi είναι χτισμένο επάνω σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει μετατραπεί στο πιο δύσοσμο μέρος του κόσμου. Η χωματερή δέχεται πάνω από 330 τόνους σκουπιδιών καθημερινά. Κάθε τουρίστας έχει υπολογιστεί ότι παράγει 3,5 κιλά αποβλήτων ημερησίως.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Μαλδίβων, αποφάσισε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση ότι το νησί δεν μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια. Μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών προέρχεται και από τα σκάφη που επισκέπτονται την περιοχή. Εκτός αυτού η αναμονή για την απευθείας ρίψη των σκουπιδιών στη χωματερή του νησιού είναι περίπου 7 ώρες. Επομένως προτιμούν να τα ρίχνουν στη θάλασσα δημιουργώντας εστίες μόλυνσης.

Σκόνη και μύγες κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα ενώ οι οικολογικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει για τις επερχόμενες περιβαλλοντικές καταστροφές. Κινδυνεύει άμεσα εκτός από την ατμόσφαιρα και το νερό. Οι εργάτες της χωματερής είναι κυρίως κάτοικοι του Μπαγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία τους αφού τα μέτρα πρόληψης κατά των μολύνσεων είναι ανύπαρκτα.

Οι Μαλδίβες Νήσοι διαθέτουν την πλουσιότερη ομορφιά της γης, που κινδυνεύει να χαθεί  άμεσα από μια περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας των απορριμμάτων. Μεγάλες ποσότητες αμιάντου, μολύβδου και άλλων τοξικών μετάλλων είναι παρατημένα στο «Σκουπιδονήσι». Μια πλευρά των εξωτικών νήσων που αγνοούσαμε. Παρακολουθήστε το απόσπασμα με τις συγκλονιστικές εικόνες από τον χαμένο εξωτικό παράδεισο:

Πηγή: mixanitouxronou.gr