το-ισραήλ-βράζει-ο-νετανιάχου-καταρ-1156666
ΚΟΣΜΟΣ | 27.03.2023 | 21:26

Το Ισραήλ «βράζει», ο Νετανιάχου καταρρέει;

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, μπροστά στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι ότι η χειρότερη εθνική κρίση του Ισραήλ εδώ και χρόνια θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αφού ο Νετανιάχου ανέβαλε προγραμματισμένες για νωρίτερα σήμερα ανακοινώσεις για τη μεταρρύθμιση, έγινε γνωστό νωρίς σήμερα το απόγευμα ότι θα καθυστερήσει τις διαδικασίες κοινοβουλευτικής συζήτησης για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ακροδεξιού συγκυβερνώντος κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Ισραήλ: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η καθυστέρηση του νομοσχεδίου από τον Νετανιάχου

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία θα προωθηθεί στην επόμενη σύνοδο της Κνεσέτ, προκειμένου να «περάσει η μεταρρύθμιση μέσω διαλόγου». Το Κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του την επόμενη εβδομάδα για την αργία του Πάσχα.

Δεν κατέστη σαφές κατά πόσο η καθυστέρηση του νομοσχεδίου για την επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές ή θα κατευνάσει μια κρίση που ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι κάνει «αυτή την περίοδο διαφορετική από όλες τις προηγούμενες».

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας και επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, δήλωσε ότι συμφωνεί στην αναβολή προώθησης του νομοσχεδίου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να υποβληθεί αυτό στην επόμενη σύνοδο της Κνεσέτ.

Νωρίτερα σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για απειλή του Μπεν Γκβιρ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση -γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απώλεια της πλειοψηφίας του Νετανιάχου- σε περίπτωση απόσυρσης της δικαστικής μεταρρύθμισης.

«Δεν έχουμε βιώσει τέτοιες μέρες, να συμπίπτουν εξωτερικές απειλές ενώ μια καταιγίδα ξεσπά στο σπίτι», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι.