Το «Αγιον Ορος» του Βαρλάμη στο Ηράκλειο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» του διεθνούς φήμης ζωγράφου Καθηγητή Ευθυμίου Βαρλάμη στη Βασιλική Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.
Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 17/8 στις 20:00μ.μ από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, και τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη, παρουσία του Αντιδημάρχου Νίκου Γιαλιτάκη, του επιμελητή της έκθεσης κ. Τροχόπουλου Παύλου των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, φορέων της πόλης και πλήθος επισκεπτών.
Εκατοντάδες επισκέπτες «βίωσαν» το μοναδικό αυτό πολύμορφο έργο στην τελευταία παρουσίασή του στην Ελλάδα μετά την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η Έκθεση έχει ήδη ξεκινήσει η διεθνής περιοδεία– παρουσιάσθηκε με επιτυχία το Μάρτιο στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες – με σταθμούς την Αυστρία, Ρωσία, Αγγλία και Αμερική.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης εντυπωσιασμένος τόσο από τα έργα της έκθεσης, αλλά και την επιτυχία της διοργάνωσης σε δήλωσή του τόνισε, ότι «ο συνδυασμός της ζωγραφικής με την μουσική την αρχιτεκτονική και τον φωτισμό δίνει πραγματικά την δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στις γυναίκες που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος να έχουν ένα βίωμα της Αγιορείτικης μυσταγωγίας και κάλεσε όλους τους Κρητικούς και τους επισκέπτες της πόλη μας να επισκεφτούν και να δουν από κοντά αυτή την μοναδική και σπουδαία έκθεση».

Ο Βαρλάμης ζωγραφίζει τη φύση και τα κτίσματα του Άθωνα, Μονές, Σκήτες, Παρεκκλήσια και Αρσανάδες, με ρεαλιστική απόδοση που έχει και ιμπρεσσιονιστικά στοιχεία, αλλά περισσότερο μέσα από ένα περίτεχνο φωτισμό αναδεικνύει την πνευματικότητα που χαρακτηρίζει και το φυσικό τοπίο και τα κτίσματα στον Άθωνα. Στους πίνακες που είναι μεγάλων διαστάσεων υπάρχουν και μια σειρά «πυκνές» απεικονίσεις με βυζαντινό –γραφιστικό τρόπο της ολότητας του Αθωνικού τοπίου.
Παράλληλα υπάρχει στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου μια κλειστή αίθουσα που ζωντανεύει την κατανυκτική ατμόσφαιρα της παράκλησης των μοναχών.

Η έκθεση που είναι συνδιοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με συντονισμό από το Πειραματικό Εργαστήρι της Βεργίνας θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο, και ήδη έχουν προγραμματίσει να της επισκεφθούν χιλιάδες τουρίστες που θα βρίσκονται αυτό το διάστημα στη μεγαλόνησο.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΒΑΡΛΑΜΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!