τηλεφωνικές-υποκλοπές-με-το-λογισμικ-757454
ΚΟΣΜΟΣ | 22.12.2020 | 08:06

Τηλεφωνικές υποκλοπές με το λογισμικό «Πήγασος»

Τα προσωπικά τηλέφωνα 36 δημοσιογράφων του Al Jazeera σύμφωνα με πληροφορίες έχουν παραβιαστεί από «κυβερνητικούς πράκτορες» που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα κατασκοπείας  «Πήγασος» από την περίφημη ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO του Ισραήλ σύμφωνα με έκθεση ενός καναδικού ερευνητικού εργαστηρίου.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε την Κυριακή από το Citizen Lab, μια ερευνητική μονάδα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ισχυρίστηκε ότι τα τηλέφωνα που ανήκουν στους υπαλλήλους του δικτύου μέσων ενημέρωσης με έδρα το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, παραγωγών, παρουσιαστών και στελεχών, παραβιάστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020.

Εκτός από την Ελλάδα, στις υπόλοιπες 44 χώρες που φαίνεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο λογισμικό είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αλγερία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

«Πρόκειται για έναν κατάσκοπο σε κάθε τσέπη» γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». «Το πρόγραμμα κατασκοπίας Pegasus μπορεί -αφού εισαχθεί στο κινητό τηλέφωνο- να διαβάσει κρυφά σχεδόν όλες τις πληροφορίες σε μια κινητή συσκευή, είτε πρόκειται για μηνύματα είτε λίστες επαφών, τηλεφωνικές κλήσεις ή δεδομένα κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι “κατάσκοποι” γνωρίζουν πάντα σε ποιον ιστότοπο σερφάρουν οι “ύποπτοι”, με ποιους επικοινωνούν, πού βρίσκονται» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Ο Ράντι λέει ότι πλέον δεν κάνει ποτέ «κλικ» σε άγνωστους συνδέσμους. «Η επίθεση αυτή είναι πιο ύπουλη, αφήνει πολύ λιγότερα ίχνη από τις προηγούμενες μεθόδους υποκλοπής» λέει στην «Die Zeit» ο ερευνητής Κλαούντιο Γκουαρνέρι, που διευθύνει το τεχνικό εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας και διερευνά τέτοιο λογισμικό κατασκοπίας εδώ και χρόνια. «Εδώ όλα συμβαίνουν με αόρατο τρόπο στον χρήστη».

Η ισραηλινή εταιρία NSO υποστηρίζει πάντως ότι το λογισμικό Pegasus βοηθά μόνο στον εντοπισμό τρομοκρατών και στη διερεύνηση σοβαρών εγκληματιών, αλλά ότι δεν έχει καμία ανάμειξη στο ποιους παρακολουθεί κάθε κυβερνητικός προμηθευτής του λογισμικού. Όπως αναφέρει, η NSO τηρεί όλους τους διεθνείς περιορισμούς εξαγωγής αυτού του λογισμικού κατασκοπίας, ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι δεσμεύεται από ηθικές αρχές. Ωστόσο, περιπτώσεις όπως αυτές του Ομάρ Ράντι, που ίσως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας παρακολούθησης.