τι-δε-λέει-η-εκτ-για-την-αποπληρωμή-του-159716
ΚΟΣΜΟΣ | 30.06.2015 | 09:44

Τι (δε) λέει η ΕΚΤ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ…

Όλοι σχεδόν οι βασικοί «παίκτες» έχουν πάρει θέση ως προς το αν θα θεωρηθεί χρεοκοπία αν η Ελλάδα δεν πληρώσει σήμερα τα 1,7 δισ. δολάρια προς το ΔΝΤ. Όλοι εκτός από τον θεσμό που ίσως έχει την μεγαλύτερη σημασία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που διατηρεί ‘ζωντανό’ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA, δεν έχει ακόμα πει το πώς θα κατηγοριοποιήσει ή το πώς θα αντιδράσει αν δεν καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ και εκπρόσωπος της Τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει χθες το ποια στάση θα λάβει η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακόμα και έτσι, όμως, οι policy makers θα πρέπει να εξετάσουν την επίπτωση της μη πληρωμής στην φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, όταν θα συζητήσουν το θέμα του ELA την Τετάρτη, και η απόφασή τους θα έχει επιπτώσεις στην θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης λένε πως η αποτυχία πληρωμής του ΔΝΤ δεν συνιστά χρεοκοπία διότι ο όρος αυτός αφορά σε πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, ενώ ακόμα και το ΔΝΤ αποφεύγει την χρήση της λέξης αυτής.

Η απόφαση της ΕΚΤ ως προς το αν θα παρέχει ELA «δεν θα ληφθεί χωρίς πολιτική κάλυψη του υψηλότερου επιπέδου», σχολίασε ο οικονομολόγος της UniCredit, Erik Nielsen.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του στην Les Echos , δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την βοήθεια ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «μέχρι νεοτέρας», αν και οι policy makers θα συνεχίζουν να επανεξετάζουν τα κεφάλαια.

Υπό τους κανόνες της ΕΚΤ, ο ELA είναι διαθέσιμος αρκεί οι τράπεζες να είναι φερέγγυες και να διαθέτουν επαρκή ενέχυρα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απαίτηση η Ελλάδα να τηρεί τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ για να συνεχιστεί η παροχή της έκτακτης ρευστότητας.

Ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM, είχε πει πριν από λίγο καιρό πως ο ESM έχει την επιλογή να επιταχύνει το πρόγραμμα καταβολής πληρωμών της Ελλάδας στην περίπτωση που η χώρα καταστεί ληξιπρόθεσμη έναντι του ΔΝΤ. Το «κλειδί» θα είναι όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ πει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ότι η Ελλάδα καθυστερεί την πληρωμή. Ο Regling θα πρέπει τότε να κάνει συστάσεις στο διοικητικό συμβούλιο του EFSF –που απαρτίζεται από υφυπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης- σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Αν και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε πει στο CNBC το Σαββατοκύριακο ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως η Ελλάδα θα καταβάλει την πληρωμή της 30ης Ιουνίου, ωστόσο οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, και το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε χθες πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ.

Αν και η Λαγκάρντ χρησιμοποίησε στις αρχές του μήνα τη λέξη «χρεοκοπία», ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, είπε την περασμένη εβδομάδα πως το Ταμείο δεν θα χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό στις επίσημες επικοινωνίες, αλλά θα λέει πως το χρέος της Ελλάδας είναι «ληξιπρόθεσμο».

Πηγή: euro2day.gr