Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

«Το ίντερνετ», λέει ο Βρετανός συγγραφέας Νιλ Γκέιμαν, «μπορεί να σας προσφέρει 100 χιλιάδες απαντήσεις. Ένας βιβλιοθηκάριος μπορεί να σας προσφέρει τη σωστή».

Με τον «αφορισμό» του Βρετανού συγγραφέα ο οποίος «τονίζει την αξία του βιβλίου στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφορίας» εισήγαγε το χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, στα αποψινά εγκαίνια της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στο περίπτερο 15 της Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

«Όμως γιατί να μην υποστηρίξει κανείς τη συνύπαρξή τους; Ήδη η νέα γενιά κινείται με άνεση και στους δύο κόσμους. Χαίρομαι που η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αφουγκράζεται τους νέους λογοτέχνες, ενώ παράλληλα μνημονεύει και τιμά δύο μεγάλες μορφές του παρελθόντος, τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Ζήσιμο Λορεντζάτο. Ταυτόχρονα διερευνά τη σχέση του βιβλίου με τη μουσική, τον κινηματογράφο, το ντιζάιν και συνεργάζεται με πλήθος διαφορετικών φορέων για να αναδείξει τον προβληματισμό, τη δημιουργικότητα και τις προσδοκίες του κόσμου της γραφής και της ανάγνωσης» συνέχισε στο μήνυμά του ο αναπληρωτής ΥΠΠΟ το οποίο ανέγνωσε η εκπρόσωπός του Τίνα Πισχιτζή – προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του ΥΠΠΟ.

Με λιγότερους επισήμους αλλά περισσότερη διάθεση και πείσμα από τους διοργανωτές η φετινή 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης – αν και «την ύστατη ώρα και με την ελάχιστη οικονομική στήριξη (η έκτακτη οικονομική στήριξη από το ΥΠΠΟ είναι μόλις 250.000 ευρώ- το ήμισυ του ποσού που διατέθηκε στην περσινή διοργάνωση μέσω των ΕΣΠΑ), άρχισε σήμερα το βράδυ μαζί με μια… καταιγίδα που έπληξε την πόλη.

Στην τελετή έναρξης χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος της Helexpo- ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τού διοργανωτή φορέα που διαδέχτηκε προ διετίας το ΕΚΕΒΙ, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλουρίδης.

Αίσθηση προκάλεσε η σιωπηρή διαμαρτυρία ομάδας ηθοποιών του ΚΘΒΕ (συνεχίζουν επί 20 και πλέον μέρες τις στάσεις εργασίας τους και οι σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν κλειστές) οι οποίοι φορώντας θεατρικές μάσκες και κρατώντας πανό διαδήλωσαν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα η κρατική σκηνή και διεκδίκησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στη φετινή 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου μετέχουν 200 εκδότες και επαγγελματίες του κλάδου, δεκάδες λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη φετινή διοργάνωση δεν υπάρχει -για πρώτη φορά- τιμώμενη χώρα, οι διοργανωτές έχουν, όμως, «προβλέψει» πολύπτυχο αφιέρωμα στην Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, με συναντήσεις, συζητήσεις και ποιητικές βραδιές με προσκεκλημένους διακεκριμένους συγγραφείς.

Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου αναπτύσσεται και φέτος στα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ-Hellexpo (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) από σήμερα ως και το βράδυ της Κυριακής (10 Μαΐου).

 

ΚΟΣΜΟΣ


Αφήστε μια απάντηση