Θεσ/νίκη: Ομάδα εργασίας για τη «Γιορτή των Γλωσσών» - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Θεσ/νίκη: Ομάδα εργασίας για τη «Γιορτή των Γλωσσών»

Στη σύσταση ομάδας εργασίας «για τον συντονισμό τοπικών προγραμμάτων διαπολιτισμικών και πολιτιστικών δράσεων σε θέματα εκπαιδευτικής πολυγλωσσίας» προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της «Γιορτής των Γλωσσών» που διοργανώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο σε συνεργασία με την ΔΕΠΘΕ (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας).

Σκοπός της διοργάνωσης που πραγματοποιείται με την εποπτεία του Αντιδημάρχου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Αντώνη Καρούμπη, είναι να αποτελέσει μία γιορτή-σταυροδρόμι ανάμεσα στις γλώσσες και τους πολιτισμούς, σε δημόσιο ανοιχτό χώρο, στο κέντρο της πόλης ή σε συμβολικά της σημεία, με την αίσθηση της Αγοράς και της επικοινωνίας με τους περαστικούς.

Με φόντο την ιστορική αναζήτηση του πολύγλωσσου τοπίου της Θεσσαλονίκης πολιτιστικοί και μορφωτικοί φορείς, ξένα Ινστιτούτα και σωματεία, καθώς και ειδικοί ομιλητές, θα παρουσιάσουν και θα μιλήσουν για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς των χωρών τους. Παράλληλα θα προσκαλέσουν τους πολίτες και τα παιδιά να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τους ήχους, τα γράμματα και τον τρόπο γραφής αυτών των γλωσσών, καθώς και με την πολιτιστική ιστορία του πολιτισμού που φέρει η κάθε μια τους.

Η «Γιορτή των Γλωσσών» θα προσκαλεί ουσιαστικά τους νέους και τους μεγαλύτερους να ανακαλύψουν την ποικιλία και τον πολιτισμικό πλούτο των γλωσσών συμμετέχοντας σε εργαστήρια, δρώμενα, φιλικές και αυθόρμητες συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες με φυσικούς ομιλητές της κάθε γλώσσας, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Αντώνης Καρούμπης και προσθέτει: «Βασικός στόχος της γιορτής είναι να συμβάλλει ώστε τα μικρά σταυροδρόμια των πολιτισμών που θα δημιουργηθούν να ανανεώσουν την γνωριμία μας με το διαφορετικό και το μη οικείο γλωσσικό άκουσμα, με τη διαφορετική κουλτούρα των συνανθρώπων μας. Να νιώσουμε έτσι ότι οι γλώσσες δεν χωρίζουν αλλά φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους».

Στην Ομάδα εργασίας, η οποία έχει ως αντικείμενο εργασίας τον συντονισμό τοπικών προγραμμάτων διαπολιτισμικών και πολιτιστικών δράσεων σε θέματα εκπαιδευτικής πολυγλωσσίας, συμμετέχουν: Πρόεδρος: Αντώνης Καρούμπης (αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης). Μέλη: Σοφία Ασλανίδου (Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας), Αργυρώ Μουμτζίδου (ειδική επιστήμονας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), Βιργινία Πολίτη (υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης).

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!