θεωρητικός-γαλάζιας-πατρίδας-aν-η-τ-1008653
ΚΟΣΜΟΣ | 31.01.2023 | 12:15

Θεωρητικός «Γαλάζιας Πατρίδας»: «Aν η Τουρκία βγει από το ΝΑΤΟ, θα μπουν Κύπρος και Ισραήλ»

Ο τ. αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί εκτιμά την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αλλά και την ένταξη της Κύπρου και του Ισραήλ στη Συμμαχία. Μάλιστα, τόνισε πως αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» άρχισε να «πετά» τα πιθανά σενάρια που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, έκανε λόγο και για σενάρια συνωμοσίας κατά της Άγκυρας.

«Σήμερα δεν μπορούν να επέμβουν άμεσα στην Τουρκία. Αλλά μόλις η Τουρκία απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ, θα εντάξουν την Κύπρο και το Ισραήλ στο ΝΑΤΟ. Η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” θα ενταχθεί με τον ίδιο τρόπο που έγινε αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εμφανίζεται ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κύπρου», υποστήριξε ο Γιαϊτζί.

Ακόμα, ανέφερε πως, εφόσον η Κύπρος γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα τεθεί ζήτημα κατοχής τμήματος χώρας της Συμμαχίας από μια άλλη, τρίτη χώρα. «Τότε θα εφαρμοστεί κατά της Τουρκίας το άρθρο 5, λέγοντάς της ή θα αποχωρήσεις από την Κύπρο ή θα σε εκδιώξουμε εμείς», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στο σενάριο της εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αύξηση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ.

«Εάν η Τουρκία απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα. Εάν παρέμβει η Τουρκία, θα της πουν πως η δράση της είναι παράνομη και πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό στο πλαίσιο αλληλεγγύης προς μια ΝΑΤΟϊκή χώρα», σημείωσε.