τέλος-το-tiktok-από-τα-κινητά-τηλέφωνα-υπουρ-1135327
ΚΟΣΜΟΣ | 17.03.2023 | 08:26

Τέλος το TikTok από τα κινητά τηλέφωνα υπουργών και δημοσίων υπαλλήλων

Η Βρετανία απαγορεύει το κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok από τα κινητά τηλέφωνα υπουργών και δημοσίων υπαλλήλων, ευθυγραμμιζόμενη και με τις σχετικές αποφάσεις που έχουν λάβει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια απότομη στροφή από την προηγούμενη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και έρχεται λίγες ώρες αφότου το TikTok δήλωσε ότι η μητρική του εταιρεία, η ByteDance, ενημερώθηκε από την Ουάσινγκτον πως πρέπει να πουλήσει την εφαρμογή ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπη με απαγόρευση. Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης έγινε σήμερα (16/3) το μεσημέρι από υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

«Προχωράμε σε ένα σύστημα όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα» δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

«Απαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές», με «άμεση ισχύ», τόνισε, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευαίσθητα δεδομένα σε ορισμένες πλατφόρμες.

Η εφαρμογή TikTok, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγορείται από τους επικριτές της ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών απ’ όλο τον κόσμο. Η εταιρεία το διαψεύδει. Σε πρώτη αντίδρασή του το TikTok εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης.