t-72-avenger-οι-τσέχοι-χάρισαν-αναβαθμισμένο-τα-1077670
ΚΟΣΜΟΣ | 04.10.2022 | 23:40

T-72 Avenger: Οι Τσέχοι χάρισαν αναβαθμισμένο τανκ στην Ουκρανία μέσω της καμπάνιας «Δώρο για τον Πούτιν»

Οι Τσέχοι πολίτες θέλησαν να υποστηρίξουν εμπράκτως τους Ουκρανούς απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής και έτσι προέκυψε η πρωτοβουλία crowdfunding με την επωνυμία «Δώρο για τον Πούτιν», το οποίο υποστηρίχθηκε τόσο από το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας όσο και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Πράγα, με αποτέλεσμα να αγοραστεί ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης τύπου T-72 Avenger.

Αν και παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει πραγματικότητα στο παρελθόν, σε χώρες όπως η Λιθουανία και ο Καναδάς με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB2 Bayraktar, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που η συγκέντρωση χρημάτων οδήγησε στην απόκτηση και αποστολή ενός τεθωρακισμένου άρματος μάχης.

Μάλιστα, οι Τσέχοι θέλοντας να «τρολάρουν» τους Ρώσους ονόμασαν το τανκ «Τόμας» και την καμπάνια χρηματοδότησης «Gift for Putin». Το ποσό των 1,31 εκατομμυρίων δολαρίων συγκεντρώθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα και σε αυτό συμμετείχαν 11.288 δωρητές.

Σε ο,τι αφορά το συγκεκριμένο τεθωρακισμένο άρμα μάχης, πρόκειται για μια αναβαθμισμένη έκδοση του σοβιετικής εποχής τανκ τύπου T-72 και διαθέτει βελτιωμένα συστήματα προστασίας και επικοινωνίας, σύγχρονο εξοπλισμό που προσφέρει την ικανότητα στο πλήρωμα να πραγματοποιεί επιθέσεις και τη νύχτα. Επίσης, το ποσό καλύπτει την αγορά πυρομαχικών και τα έξοδα για την μεταφορά του τανκ στην Ουκρανία.