συρία-μετά-τον-πόλεμο-και-τον-σεισμό-1141624
ΚΟΣΜΟΣ | 22.02.2023 | 21:50

Συρία: Μετά τον πόλεμο και τον σεισμό… η ξηρασία

Ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου δεν ήταν η πρώτη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Συρία φέτος, σημειώνει σε άρθρο του ο ιστοχώρος Al-Monitor.

Στα βορειοανατολικά, Σύροι αγρότες ταλαιπωρούνται από ιστορικώς υψηλά επίπεδα ξηρασίας που έχουν κάνει την παραγωγή σιταριού να υποχωρήσει στο ένα τέταρτο του προπολεμικού επιπέδου.

Ήδη από το καλοκαίρι του 2020, μέρη της Συρίας βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών. Ενδεικτικά, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 οι βροχοπτώσεις ήταν από 75% έως και 95% χαμηλότερες από τον μέσο όρο στις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας (Ράκα, Ντέιρ Εζόρ, Χασάκα).

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2022 η κατάσταση δυστυχώς δεν βελτιώθηκε με αποτέλεσμα πλέον πολλοί Σύροι να αντιμετωπίζουν την τρομακτική προοπτική ενός κατά σειρά τρίτου έτους χωρίς νερό, όπως σημειώνει το Al-Monitor.

Ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε κάποιες περιοχές στα τέλη Φεβρουαρίου, πλην όμως ήρθαν πολύ αργά και από μόνες τους δεν αρκούν.

Η αγροτική παραγωγή στη βορειοανατολική Συρία μειώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Mercy Corps, κατά πάνω από 80% το 2022 σε σύγκριση με το 2020. Στις εν λόγω περιοχές ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων βασίζεται στη γεωργία για τα προς το ζην.

Με πληροφορίες από Al-Monitor