συνελήφθη-ιδρυτής-πλατφόρμας-κρυπτο-1123987
ΚΟΣΜΟΣ | 18.01.2023 | 20:36

Συνελήφθη ιδρυτής πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων

Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Ρώσου ιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitzlato, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος κατηγορείται για «ξέπλυμα» 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσού που προήλθε από εγκληματικές δραστηριότητες. Ο Ανατόλι Λεγκοντίμοφ, 40 ετών, που διαμένει μόνιμα στην Κίνα, συνελήφθη τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη στο Μαϊάμι της Φλόριντας, στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν και Γάλλοι πράκτορες.

Αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή και να του ασκηθεί δίωξη για «μη εγκεκριμένη μεταφορά χρημάτων».

«Σήμερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιφέρει ένα σκληρό πλήγμα στο οικοσύστημα των κρυπτοεγκληματιών» και «δίνει απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές κρυπτονομισμάτων», σχολίασε η υφυπουργός Λάιζα Μόνακο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Είτε παραβιάσετε τον νόμο στην Κίνα, είτε στην Ευρώπη, είτε εκμεταλλεύεστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα από κάποιο τροπικό νησί, θα λογοδοτήσετε σε αμερικανικό δικαστήριο», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην πρόσφατη σύλληψη, στις Μπαχάμες, του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυποτονομισμάτων FTX, που κατηγορείται για απάτη.